Корисні макарони, які не повнять: як вибирати і готувати

30 травня 2017, 15:15
Родина макаронів – Італія, там їх їдять і на сніданок, і на обід, і на вечерю. Проте, італійці, прямо скажемо, не найповніша нація в світі. Так у чому ж справа?

У макаронах знаходиться корисна для нашого організму клітковина, білок, вітаміни групи В і РР, мікроелементи: калій, магній, фосфор.Фото: zoyaslookbook.com

Реклама

Як вибрати якісні макарони, які будуть не тільки смачні, але і корисні:

1. Уважно читаємо інформацію на упаковці, на ній повинна бути вказана група продукту: А, Б, або В. До групи А відносяться вироби, виготовлені з твердих сортів пшениці, до групи Б – з склоподібної пшениці, а до групи В – з м'якої пшениці. За італійськими мірками, тільки цільнозерновий продукт має право іменуватися макаронами – його і беремо.

2. Читайте склад. Якщо в складі макаронів крім води і борошна нічого не написано, значить, ви зробили правильний вибір.

Реклама

3. Якщо на дні пачки ви побачите зламані шматочки макаронів або крихти, значить вони виготовлені не з твердих сортів, справжні макарони не ламаються.

П'ять бюджетних дієтичних рецептів макаронів:

Паста з брокколі і вином

Реклама

Складові:

  • 500 г брокколі (розібрати на суцвіття);
  • жменя базиліку;
  • 3-4 столові ложки білого сухого вина;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • зубчик часнику;
  • пармезан;
  • сіль, перець;
  • упаковка цільнозернової пасти пенне.

Брокколі відварити в киплячій воді 5-6 хвилин. Дрібно нашаткувати. Обсмажити дрібно нарізаний часник на оливковій олії. Додати брокколі. Влити вино і дати йому випаруватися. Додати дрібно нарізаний базилік, сіль, перець. Паралельно відварити пасту. Подавати відразу, змішавши з соусом і посипавши тертим пармезаном. Можна залишити кілька цілих суцвіть брокколі і прикрасити ними блюдо при подачі.

Паста з тунцем і томатами

Складові:

  • 400 г цільнозернової пасти;
  • банка тунця у власному соку;
  • 1 середня цибулина;
  • банка консервованих помідорів (теж у власному соку);
  • зубчик часнику;
  • невеликий червоний стручковий перець;
  • оливкова олія;
  • сіль, перець;
  • базилік;
  • пармезан.

Поки вариться паста, обсмажити дрібно нарізаний часник і червоний перець, додати дрібно нарізану цибулю, пасерувати до золотистого кольору. Додати тунець, через 2-3 хвилини додати помідори. Посолити, поперчити, тушкувати 5-10 хвилин. Готову пасту відкинути на друшляк, змішати в сковороді з соусом, щоб паста просочилася. Подавати з пармезаном і базиліком

Паста з брокколі і песто

Складові:

400 г цільнозернової пасти (відмінно підходить, наприклад, тальятелле);

  • 250 г брокколі;
  • жменя базиліку;
  • 4 столові ложки  соуса песто;
  • пармезан;
  • сіль.

У киплячу воду опустити пасту і дрібно нарізані шматочки стебла брокколі. За 2 хвилини до готовності додати нарізані суцвіття брокколі. Відкинути на друшляк, потім перекласти назад в каструлю. Додати дрібно нарізаний базилік, соус песто і тертий пармезан, як слід перемішати. Якщо соус вийшов занадто густим, можна додати в пасту трохи води, що залишилася від варіння.

Паста з креветками і соком лимона

Складові:

  • 10 великих креветок;
  • 400 г цільнозернової пасти (краще спагетті);
  • 3 столові ложки каперсів;
  • лимон;
  • оливкова олія;
  • перчик чилі;
  • жменя базиліку;
  • пармезан;
  • сіль, перець за смаком.

У креветок видалити голову, розрізати уздовж, не прорізаючи нижню частину панцира. Розгорнути креветки до плаского стану. Промити водою, обсушити, посолити. На сковороді розігріти оливкову олію, додати каперси, обсмажувати 1 хвилину. Перекласти на тарілку. Викласти на сковороду креветки, обсмажити протягом 2-3 хвилин, поки вони не стануть рожевими. Перекласти на тарілку. Відварити пасту. У сковороді змішати оливкову олію (2-3 столові ложки), 3 столові ложки лимонного соку, додати 1 чайну ложку лимонної цедри, каперси і дрібно порізаний чилі, обсмажити все протягом 2 хвилин. Викласти в сковороду пасту і нарізаний базилік, добре перемішати. Розкласти пасту по тарілках, зверху викласти креветки, додати трохи тертого пармезану.

Паста з гарбузом

Складові:

  • 160 г спагетті;
  • 300 г гарбуза;
  • 500 г помідорів;
  • 2 см кореня імбиру;
  • зубчик часнику;
  • петрушка;
  • оливкова олія;
  • сіль, чорний перець.

Гарбуз почистити і дрібно нарізати. Часник дрібно нарізати і пасерувати на оливковій олії. Додати гарбуз і обсмажити. Помідори ошпарити, зняти шкірку, нарізати і додати до гарбуза. Овочі тушкувати, помішуючи, на повільному вогні до розм'якшення, додати тертий імбир, петрушку, сіль і перець. Відварити пасту, змішати з соусом, при подачі посипати пармезаном.

Паста з тунцем для ледачих

Відварити 175 г пасти, додати 100 г тунця у власному соку, нарізати часточками помідор, додати маслини за смаком. Швидко, некалорійно і поживно.