Поговоримо про королеву ферментів – жовч

11 травня 2015, 08:07
Роботу жовчного міхура поліпшать харчування по годиннику, вода і сало

Пластилінова анатомія. / Фото: Анастасія Іскрицька

Часто люди, отримавши сигнал SOS від свого тіла у вигляді болю або дискомфорту, готові списати цю неприємність на псування або лихе око, але тільки не на ставлення до свого здоров'я. При цьому вони забувають, що основний девіз харчування більшості: "Всухом'ятку, на бігу і як-небудь потім". В результаті організм, втомлений від байдужого ставлення до цього процесу, заявляє про себе чим-небудь неприємним, але доступним для людського розуміння. Наприклад, поганим самопочуттям, погіршенням відтоку жовчі або навіть утворенням каменів в жовчному міхурі. Про те, як цього уникнути, розкажуть реабілітолог, засновник центру "Здоров-Я" Борис Скачко і терапевт, дієтолог центру "Царський" Тетяна Фіалкова.

КОРОЛЕВА НА КУХНІ

Реклама

Оцінити діяльність ферментної королеви гідно в першу чергу можуть любителі сала. Адже завдяки своїм спеціальним кислотам жовч з легкістю і радістю розчиняє саме жирну їжу, а також жиророзчинні вітаміни A, D, E і K. Але це не все: Велика Ферментша запускає роботу підшлункової залози, яка починає вироблення своїх ферментів (розчинюючих вуглеводи і тваринний білок ) тільки після надходження жовчі. Це як синхронне плавання: один почав – інший продовжив; один збився – вся справа завалилося. Так буває, що людина страждає від ферментативної недостатності і змушений пити ферменти, які заміщають ті, які виробляються в підшлунковій, а насправді треба діагностувати і лікувати застій жовчі в жовчному міхурі. Така ж командна робота відбувається і в кишечнику, де також активізуються ферменти, відгукуючись на зустріч з жовчю.

КЛИЧТЕ САНІТАРА. Не варто забувати і про те, що жовч – це сильний луг, яка знезаражує надходить їжу і запобігає її бродіння в кишечнику.

АРТ-ТЕРАПІЯ. Є в жовчі речовина з красивою назвою білірубін. Він забарвлює все, до чого торкається Її Величність. За ці витівки білірубін і став показником якості роботи жовчі. Тому не дивуйтеся, коли побачите його в результатах своїх аналізів.

Реклама

РОЗСЛАБТЕСЯ. Важливо пам'ятати і про те, що жовч – прекрасне проносне, що регулює стілець. Саме тому, намагаючись розібратися зі станом жовчного міхура, лікарі просять здати кал і розповісти про особливості вашого стільця. Хронічні закріпи – перший сигнал застою жовчі.

З ТУРБОТОЮ І ЛЮБОВ'Ю

Кожен, хто працює так само багато, як жовч, заслуговує особливого ставлення і має право встановлювати свої правила. Строго дотримуючись їх, можна уникнути проблем з ШКТ загалом і з жовчним міхуром зокрема.

Реклама


1. Харчуйтеся по годинах в один і той же час (плюс-мінус 30-40 хвилин). Така суворість обумовлена характером жовчного, який працює на умовних рефлексах і дуже швидко звикає до режиму, виділяючи жовч по годинах. Якщо час не міняти – все буде в порядку, а от у любителів жити поза графіком почнуться збої в роботі шлунково-кишкового тракту.

2. Їжте 5 разів на день (3 основних прийому їжі, 2 перекусу), роблячи перерви між трапезами не більше ніж на 3-3,5 години. Любителі вранці та в обід попити чайку, а ввечері щільно повечеряти дуже скоро познайомляться з неприємним почуттям тяжкості в правому підребер'ї. Такий дискомфорт – не підступи полтергейста. Всі прозаїчніше: "заснула" за день жовч (ви ж не їсте, а значить, ферменти вам не потрібні) прокидається і починає виділятися у величезній кількості. Жовчний ж на такій шаленій швидкості працювати і виділяти її не може, і тому, скорочуючись в посиленому режимі, віддає болем.

3. Щоб жовч не застоювалася, вона повинна бути рідкою. Тому пийте більше всього, чого можна: від води з лимоном і без до чаїв з медом і трав'яних настоїв з жовчогінним ефектом (трави – курсом і за призначенням лікаря).

4. Вранці, щоб "підбадьорити" відтік жовчі, треба з'їсти щось жирне, але небагато: наприклад, 30 г сала або пару ложечок рослинного масла (краще гарбузового або горіхового). Або додайте ложку вершкового масла в кашу.

ФЕРМЕНТИ ТЕЖ ПЛАЧУТЬ

Якщо жовчних законів не дотримуватися так до того ж регулярно балуватися екстремальним видом стравоболу, наприклад, є багато жирного і смаженого, або ласувати тортом (солодким і жирним), запиваючи його алкоголем, можна чекати біди. Найменше, але теж вельми неприємне, до чого можна догратися – це застій жовчі і загострення холециститу. А саме у всіх сенсах жорстке – утворення каменів у жовчному міхурі. До речі, така напасть може статися навіть за місяць неправильного харчування, наприклад, на суворій білковій дієті або харчуванні всухом'ятку. Схема проста: спазм жовчного, який викликає неякісне або безрежимне харчування, заважає відтоку жовчі; вона застоюється, згущується, перетворюючись на платиліноподібну масу, а потім і в камені. Відносно добре, якщо вони пролежать на дні все життя (доведеться весь час пити ліки і сидіти на дієті), і дуже погано, якщо раптом вийдуть "на гора" – за лічені хвилини вони перекривають протоки і провокують запалення.

ТІЛО, ЩО ГОВОРИТЬ. Про основні ознаки проблем із жовчним в першу чергу розповість сам організм такими симптомами, як:

  • нерегулярний стілець, запори;
  • біль/відчуття тиску в правому підребер'ї;

  • сухе ламке волосся.

А ось білі цятки на нігтях – ознака хронічних запальних процесів в ШКТ.

ЧАС ДО ЛІКАРЯ. Якщо ви виявили у себе будь-який з цих ознак – зробіть УЗД органів ШКТ і покажіть результат гастроентерологу. Вся картина буде як на долоні. Лікар порадить препарати і дієту, які поліпшать відтік жовчі і в разі необхідності розчинять невеликі камені. Показанням до операції буде наявність у жовчному каменів, готових у будь-який момент зірватися і поплисти в протоку.