Чому "вулична" кава може бути небезпечний для здоров'я: застереження лікарів

7 грудня 2016, 15:12
Часто барісти використовують прострочену каву, неякісну воду для приготування ароматного напою, щоб здешевити собівартість товару

Для приготування кави повинна бути хороша вода. Фото: instagram.com/chef_karen_capochichi

У програмі "Ранок з Україною", яка виходить в ефір по буднях на каналі "Україна", ведучі Володимир Остапчук та Микола Матросов розповіли, чому варто бути уважним, купуючи каву в мобільних кав'ярнях.

Мобільні кав'ярні на вулицях вже давно завоювали увагу любителів ароматного напою. Але мало хто замислюється про те, звідки беруть воду барісти для приготування кави та чи дотримуються правила санітарії на робочому місці в умовах відсутності доступу до проточної води.

Реклама

Журналісти "Ранку з Україною" вирішили дізнатися всіх секретів невеликих кав'ярень, які так популярні в Україні.

За словами експертів, часто барісти використовують прострочену каву, неякісну воду для приготування ароматного напою, щоб здешевити собівартість товару і залучити низькою ціною більшу кількість покупців. Випивши склянку такої кави, є великий ризик заразитися небезпечними бактеріями і опинитися на лікарняному ліжку.

"Кишкова паличка, золотистий стафілокок, стрептокок, блювота, підвищення температури – це наслідки вживання кави низької якості з мобільних кав'ярень на вулиці. А в окремих випадках може знадобитися і госпіталізація потерпілого до інфекційного відділення", – розповів журналістам каналу "Україна" лікар-терапевт Віктор Сидоренко.

Реклама

Лікарі застерігають українців і від вживання сиропів, які барісти пропонують додати в напій. Такі сиропи можуть викликати алергію і хронічний дерматит. Крім того, небезпечні для організму людини бактерії можуть розмножуватися і в самій кавомашині.

"Пар, вода – вологе середовище в кавомашині – відмінне місце для розвитку мікроорганізмів і цвілевих грибків. Вся система подачі кави повинна часто промиватися окропом, щоб ліквідувати будь-які забруднення", – говорить Віктор Сидоренко.

Як же убезпечити себе від випитого стаканчика неякісної кави? Поза камерою барісти зізналися журналістам каналу "Україна", що потрібно звертати увагу на робоче місце і саму кавоварку – чим вона дорожча виглядає, тим вища ймовірність того, що бариста не заллє в неї погану воду. Адже використання неякісної води призводить до того, що машина ламається і не підлягає ремонту. А покупка нової обійдеться недешево.

Реклама

Також продавці кавою радять купувати ароматний напій поблизу державних і навчальних закладів. За їх словами, такі точки продажів найімовірніше сертифіковані і мають хорошу репутацію.

Дивіться програму "Ранок з Україною" по буднях в ефірі каналу "Україна" о 7:15.