Чому пити не шкідливо: сім корисних ефектів алкоголю

13 березня 2016, 04:38
Зловживання алкоголем шкодить вашому здоров'ю

Фото: nwradio.ru

А помірне споживання може принести відчутну користь . Що таке непомірне споживання , пояснювати не треба . Проблема виникає з поняттям " міра " , адже у кожного вона своя , повідомляє "Ортодокс".

Щоб не виникало різночитань , лікарі Клініки Майо запропонували абсолютно конкретні " дозування " . Для здорових жінок і чоловіків старше 65 років – це одна порція напою в день . Для чоловіків молодше 65 – до двох порцій на день. Не більше.
1 порція напою означає :

Реклама

Пиво — 355 мл

Вино — 148 мл

Дистильовані алкогольні напої ( віскі , горілка , бренді , джин , лікери тощо ) – 44 мл

Реклама

Пияцтво ж починається з вживання трьох порцій на день . Таку інформацію слід сприймати з урахуванням цих рекомендацій .

Серце
Багато експертів впевнені: червоне вино – найкращий "серцевий" напій. І все через великий вміст антиоксидантів, таких як ресвератрол. Медики давно відзначили низьку смертність від серцево-судинних захворювань в країнах, де культура харчування має на увазі обов'язкове вживання червоного вина – у Франції, на Кавказі, Балканах – і пов'язують цю тенденцію саме з ресвератролом.

Протягом 13 років вчені Гарвардського університету моніторили здоров'я 12 000 чоловіків з високим артеріальним тиском. Причому всі вони були лікарями, і деякі випивали набагато більше розумних меж. З'ясувалося, що "помірна кількість алкоголю підвищує рівень ліпопротеїнів високої щільності, або хорошого "холестерину"- компонентів, від яких залежить працездатність серцевого м'яза.

Також було зафіксовано позитивний вплив на згортання крові. На думку дослідників, вино можна назвати природним антикоагулянтом і застосовувати з метою профілактики тромбоутворення.

Застуда
Спільне дослідження американських та іспанських вчених у 2002 році дало несподівані результати. Ризик "застудитися" в групі любителів червоного вина був знижений на 60% і на 88% в групі, що регулярно вживала біле вино. Якщо вірити вченим, воно надає стимулюючу дію на захисні сили організму.

Можливо, цим пояснюються численні "добрі поради", які уповають на стаканчик глінтвейну після переохолодження. Втім, вітчизняна медицина народну точку зору не поділяє.

Остеопороз
Прийнято вважати, що наш скелет щороку оновлюється на 10%. Так званий "оборот кістки" – баланс руйнування кісткової тканини і її регенерації. У 2012 році група американських вчених з університету штату Орегон досліджувала жінок після клімаксу. Протягом двох тижнів всіх учасниць попросили утриматися від алкоголю. Після чого ретельно вивчили щільність кісткової тканини.

З'ясувалося, що за 2 тижні процес регенерації сповільнився, але після того, як алкогольна заборона була знята, показники повернулися до вихідного рівня протягом 24 годин.

Проте медики застерігають: алкогольна профілактика остеопорозу – не найкраще рішення. Зламати що-небудь "під мухою" набагато простіше, ніж на тверезу голову. І остеопороз тут ні при чому.

Нирки
Недавнє дослідження показало, що пиво і вино знижують ймовірність утворення каменів в нирках -на 41% і 31% відповідно. Але це не означає, що алкоголем треба заливатися з міркувань профілактики. Просто пляшка хорошого пива безпечніше пляшки коли.

Пам'ять
Великомасштабне дослідження за участю 365 000 добровольців показало, що алкоголь благотворно впливає на судини і роботу мозку. Щоденне вживання одного-двох келихів червоного вина істотно знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, деменції та інших порушень інтелекту. "Невелика кількість алкоголю по суті робить клітини мозку більш стійкими, підтримуючи вищу нервову діяльність на належному рівні", – повідомляє Science Daily, посилаючись на співавтора дослідження Едварда Дж. Ніфсея. "Ми не рекомендуємо непитущим починати пити, – підкреслює Ніфсей, – але помірне вживання алкоголю, дійсно помірне, в цьому плані може принести користь".

Рак простати
Кожен випитий стакан червоного вина на 6% знижує ризик виникнення раку передміхурової залози, – зазначають американські дослідники і посилаються на все той же ресвератрол, який, на їхню думку, уповільнює зростання ракових клітин простати. Такими є результати дослідження 2005 року за участю понад 1500 чоловіків.

Печінка
Поки вчені шукають істину у вині, весь удар від "помірної профілактики" приймає на себе печінка. Навіть невелика кількість алкоголю може зашкодити клітинам печінки: захищайте цей найважливіший орган за допомогою гепатопротекторів, які довели свою ефективність.