Чому фастфуд небезпечний для нервової системи людини

22 квітня 2014, 04:40
Вчені з Нью-Йоркського психіатричного інституту встановили взаємозв'язок

Чому фастфуд небезпечний. Фото: AFP

Скушал гамбургер – нашкодив своєму мозку. Такий взаємозв'язок встановили вчені з Нью-Йоркського психіатричного інституту. Дослідники виявили, що багата цукром і насичена жирами дієта призводить до пошкодження структури мозку і визначили, які саме патології нервової системи викликає їжа з ресторанів швидкого харчування. Виявилося, що ситні сандвічі і картопелька фрі руйнують нервові тканини і запускають запальні процеси, передає neboley.com.ua.

Саме дослідження було проведено при використанні магнітно-резонансної томографії (МРТ). Вчені сканували головний мозок у людей нормальної статури і у тих, хто страждає ожирінням в результаті неправильного харчування. У підсумку томографія показала певні порушення у огрядних пацієнтів.



Зокрема, у них спостерігалася підвищена концентрація білка фібриногену, що свідчило про негативні процеси, що протікають у нервовій системі, оскільки вміст фібриногену підвищується при виникненні гострих запальних захворювань і відмирання тканин. Крім того, був зафіксований надлишок води в мигдалевидному тілі (область мозку, що має форму мигдалини і розташована всередині скроневої частки) , а це є доказом пошкодження нервових тканин.

До слова, передбачається, що ненормальне функціонування мигдалини пов'язано з такими станами, як неспокій, аутизм, депресія, посттравматичний шок і фобії. На кафедрі вищої нервової діяльності біологічного факультету МДУ розповідають  що поразка мигдальної частки призводить до емоційних розладів – наприклад, людина починає погано розрізняти вираз сердитості на обличчі співрозмовника.

Вдобавок американські вчені зафіксували скорочення мозку у тих, хто зловживає фастфудом. Зокрема, вони з'ясували, що у таких людей відбулося зменшення орбітофронтальної кори. На думку психіатрів, зміни відбуваються в тих областях мозку, які відповідають не тільки за апетит, але і за ухвалення рішення в цілому. Людина стає більш схильною до скоєння небезпечних діянь і втрати самоконтролю .
Завідувач кафедри вищої нервової діяльності біофаку МДУ професор Валерій Шульговскій підтвердив РБК daily, що на томограмах видно, як у людей з патологічним ожирінням дійсно певні медіатори та області мозку змінені.
"Оскільки цей стан супроводжується погіршенням самопочуття людини, то вчені роблять висновок, що це пов'язано з патологією, яка приносить з собою обжерливість. Це велика проблема і справа навіть не стільки в їжі, скільки в спеціальних добавках. Булочки у фастфуді такі, що їх відкушуєш і вони відразу тануть у роті через додані в них харчові розпушувачі. Крім того, в їжі присутні барвники, ароматизатори. Ми погано знаємо, як вони діють, і часом вони можуть проявити себе як отрути: якщо їх споживати постійно, то ефект буде непоправним. Вони можуть впливати на структури мозку, в яких серед усього іншого будуть відбуватися такі процеси, як набряки", – попереджає вчений.