Харчові добавки, які викликають залежність

15 серпня 2015, 04:05
Продукти з деякими видами харчових добавок краще не вживати

Для посилення смаку в чіпси додають глутамат натрію. Фото: Горбасєва І.

Харчові добавки, що використовуються для посилення смакових характеристик продуктів, можуть викликати у людини харчову залежність, пише likar.info.

Глутамат натрію

Реклама

Це найвідоміший підсилювач смаку, який додають у більшість напівфабрикатів, а також чіпси, сухарики, локшину швидкого приготування, пакетовані супи, соуси і багато інших продуктів.

При попаданні в організм глутамат натрію блокує вироблення гормону лептину, який безпосередньо відповідає за відчуття насичення. Тобто, якщо цей гормон "відключити", то ми просто перестаємо відчувати ситість, і нам хочеться з'їсти ще. Так утворюється порочне коло: чим більше ми вживаємо їжі з глутаматом натрію, тим більше нам хочеться. Так розвивається харчова залежність, з якою досить складно боротися.

Кукурудзяний сироп з фруктозою

Реклама

Такий сироп входить до складу великої кількості безалкогольних напоїв та кондитерських виробів.

Проблема полягає в тому, що наш організм не здатний правильно розщеплювати компоненти кукурудзяного сиропу з фруктозою, тому вони відкладаються у вигляді жирових відкладень.

Вживання солодощів і напоїв з кукурудзяним сиропом сприяє розвитку залежності від такої їжі. Це встановлено в ході численних експериментів. Крім того, встановлено, що ця харчова добавка збільшує потяг до висококалорійної їжі, а також сприяє розвитку абдомінального ожиріння.

Реклама

Штучні замінники цукру

З 80-х років і по цей день проведено чимало досліджень, присвячених вивченню впливу цукрозамінників на організм людини. На сьогодні відомо, що регулярне вживання продуктів із замінниками цукру сприяє ожирінню, а також істотно збільшує тягу до споживання вуглеводної їжі.