Рататуй на сковороді
Петрів піст-2020 пройде з 15 червня по 11 липня. В цей час церковний статут забороняє вживати м'ясо, птицю, молочні продукти і яйця. Зате овочі, фрукти, гриби, крупи і бобові дозволені. Можна їсти рибу і морепродукти, але тільки не по середах і п'ятницях.
Ми поділимося рецептами смачних пісних страв, які ідеально підійдуть для літньої вечері. Всі вони прості у приготуванні, недорогі і корисні.
Пісні кабачкові оладки
Час приготування:
- 30 хвилин
Складові:
- 2 середніх кабачки
- 1/2 склянки зеленого молодого горошку
- 2 ст.л. борошна
- 1 ст.л. насіння льону
- сіль – за смаком
- борошно – для обвалення
- рослинна олія – для смаження
Спосіб приготування:
- Горошок відварити в окропі кілька хвилин, злити окріп, в друшляку обдати горошок холодною водою.
- Кабачки натерти за допомогою великої терки, дати максимально стекти соку, віджати.
- Сік злити, в кабачки додати відварений горошок, льон, сіль і борошно. Змішати все ложкою.
- В окрему тарілку насипати борошно. Додати 1 ст.л. суміші, добре обваляти в борошні, сформувати кульку, приплюснути, ще раз обваляти. Повторити з рештою кабачкового тіста.
- Викласти в розігріту з олією сковороду, смажити до золотистої скоринки на середньому вогні.
Дивіться відео, як приготувати пісну лазанью від Володимира Остапчука:
Швидкий рататуй на сковороді
Час приготування:
- 15 хвилин
Складові:
- 2 ст.л. оливкової олії
- 1 червоний болгарський перець
- 1 жовтий болгарський перець
- 2 зубчики часнику
- 1 баклажан
- 2 цукіні
- 1 ст.л. червоного винного оцту
- 6 маленьких помідорів
- 1/4 склянки води
- сіль
- цукор
- мелений перець
- 2 гілочки базиліка
Спосіб приготування:
- Нагріти оливкову олію у великій сковороді з товстим дном на середньому вогні.
- Додати нарізаний болгарський перець і подрібнений часник. Готувати, помішуючи, впродовж 3-5 хвилин.
- Нарізати баклажан і цукіні, посолити і залишити постояти на кілька хвилин. Промити і додати в сковороду. Смажити, помішуючи, 3-5 хвилин.
- Додати червоний винний оцет і нарізані помідори без шкірки, готувати впродовж 30 секунд. Влити 1/4 склянки води. Якщо помідори кислі, можна додати трохи цукру.
- Приправити сіллю і перцем, додати нарізаний базилік. Довести до кипіння. Тушкувати на повільному вогні під кришкою 5 хвилин, поки овочі не стануть м'якими і соус не загусне.
Пісна запіканка з картоплі з рибою
Час приготування:
- 2 години
Складові:
- 1 кг риби, наприклад, тріски
- 1 кг картоплі
- 2 середні цибулини
- 1-2 ст.л. панірувальних сухарів
- 1-2 ст.л. рафінованої олії
- 1-2 ч.л. солі
- 1 ч.л. чорного меленого перцю
- сушені трави (кріп, петрушка, базилік) – за бажанням
Спосіб приготування:
- Якщо ви використовуєте цілу рибину, розділіть її на філе, видаливши шкіру і кістки.
- Філе риби нарізати невеликими шматочками.
- Цибулю почистити і дуже дрібно нарізати.
- Картоплю нарізати тонкими пластинками.
- Дно і борти форми для випічки змастити олією і посипати панірувальними сухарями.
- Першим шаром викласти скибочки картоплі – щільно, нахлистом, без пропусків. Посолити і поперчити.
- Другий шар – рибне філе. Посолити і поперчити.
- Третій шар – цибуля.
- Четвертий шар – скибочки картоплі. Змастити їх олією, посолити, поперчити і, за бажанням, посипати сушеними травами.
- Накрити форму для випічки фольгою, ущільнити, і зробити виделкою отвори для виходу пару.
- Запікати в духовці при 180 °С впродовж 1,5 години. Першу годину запікати під фольгою, потім фольгу прибрати і готувати ще півгодини, щоб картопля підрум'янилась.
- Ця запіканка дуже смачна зі свіжими овочами та зеленню. Соусів і добавок вона не потребує.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами пісної випічки з яблуками, а також склали календар харчування під час посту Петра і Павла.