Овочеві салати: користь для здоров'я і секрети приготування

20 червня 2018, 14:09
Літо – пора готувати вітамінні салати з овочів

Овочеві салати багаті клітковиною. Фото: pixabay.com

Згідно з дослідженнями вчених, за день необхідно з'їдати як мінімум п'ятсот грамів овочів, фруктів або ягід. А значить, овочеві салати повинні обов'язково входити в повсякденне меню. Однак страви з овочів подобаються не всім: можливо, причина в тому, що не всі вміють вибирати і готувати овочі так, щоб вони були не тільки корисними, а й смачними.

Як вибрати овочі для салату

Реклама
Вибирайте якісні овочі
Фото: pixabay.com

Захоплення фітнесом призвело до того, що овочів люди стали їсти більше. Дієтологам і фітнес-гуру вдалося переконати людство в користі селери, моркви, огірків, спаржі і інших культур. Але прищепити любов до овочів їм не вдалося: більшість їсть таку їжу виключно з міркувань її корисності, в глибині душі мріючи про ковбаси, солодощі, майонези та інших "заборонені" ласощі.

Чому ж смак овочів так і залишається недооцінений? Швидше за все, справа в невмінні правильно вибирати овочі, правильно їх готувати і правильно поєднувати. Один і той же продукт може мати зовсім різні смаки в залежності від того, хто його готує, і до овочів це теж відноситься в повній мірі. Банальний салат з помідорів може перетворитися на райську амброзію, якщо використовувати грунтові томати, вирощені на сонці, і не забути про спеції. Натуральні овочі не завжди виглядають привабливо і не завжди добре зберігаються, але вони завжди мають виражений насичений смак, яскравий і незабутній.


Правила підготовки інгредієнтів

Реклама
Овочі потрібно ретельно помити
Фото: pixabay.com

Салати можна робити абсолютно з будь-яких овочів. Треба тільки подбати про те, щоб овочі були натуральними і свіжими. Якщо плоди несмачні, то мало надії, що з них вийде хороший салат, хоча, можливо, в салаті такі овочі будуть все-таки краще, ніж "соло". 

Підготовка продуктів потрібна мінімальна. Як правило, найкорисніші салати готуються зі свіжих овочів, які потрібно тільки помити і – при необхідності – почистити. Для деяких салатів овочі піддають тепловій обробці – як правило, відварюють на пару або в невеликій кількості води. Варити овочі краще в шкірці, так збережеться максимальна кількість вітамінів. Також важливо повністю остудити овочі перед додаванням в салат. Нарешті, так звані теплі салати роблять з смажених або печених в духовці або на грилі овочів – баклажанів, перців, томатів та інших. 

До овочевих салатів іноді додають якісь інші продукти, головне, щоб овочі таки переважали. Серед добавок можуть бути яйця, шматочки шинки, риби або птиці, морепродукти, сири. Звичайно, всі ці продукти роблять салат більш калорійним, але разом з тим вони збагачують блюдо вітамінами і мінеральними речовинами, а також покращують його смак. 

Реклама

Надати овочевому салату оригінальний смак можна, додавши до овочів невелику кількість фруктів. Кислі або солодкі яблука, персики, полуниця, журавлина навіть в невеликих кількостях можуть значно змінити смак, зробити його більш цікавим і витонченим. Втім, відверто солодкі салати припадають до душі далеко не всім, тому необхідно ретельно стежити за балансом солодкого, солоного, кислого і гострого смаків.

Секрети смачної заправки

Оливкова олія – одна з кращих заправок
Фото: pixabay.com

Навіть найсмачніший салат можна непоправно зіпсувати, якщо використовувати невдалу заправку. У продажу можна зустріти вже готові дресинги, які залишається тільки додати в салат. Такі заправки – справжня палочка-виручалочка для тих, хто поспішає, але смак їх досить швидко приїдається. Крім того, будь-які салати з такими заправками здаються занадто схожими один на одного. Тому краще все-таки готувати заправки самостійно безпосередньо перед їжею.

Одна з найпопулярніших домашніх заправок для салату – сметана. Її делікатний кисломолочний смак прекрасно поєднується з огірками та помідорами, редискою і редькою, буряками, цибулею і навіть картоплею. Багато хто знаходить таку заправку занадто простою, але звичайній сметані можна надати цікавий смак, якщо не забути про прянощі. Трохи нарізаного кропу, часточка часнику, ложка каперсів або невелика кількість солодкої паприки в порошку – і сметана перетвориться в оригінальну заправку.

Ті, хто стежить за калорійністю раціону, вважають за краще замість сметани використовувати для заправки натуральний йогурт. В такому випадку треба стежити, щоб заправка не вдалася дуже кислою, коректуючи смак додаванням меду, солі або перцю.

Традиційні салатні заправки готуються на масляній основі. Нерафінована олія завжди має власний яскравий аромат, який додасть страві чарівності. Хтось любить салати з оливковою олією, комусь до душі соняшникова, а оригінали заправляють овочі горіховою олією. При бажанні можна використовувати і рафіновані олії, надаючи їм аромат за допомогою прянощів і бальзамічного оцту.

Вибір спецій, які можна додавати до заправки, дуже широкий – це і перець всіх видів, і часник, і різноманітні пряні трави. Спеції можна додавати безпосередньо до овочів, а потім заправляти салат олією, а можна спочатку приготувати заправку, а потім додати її до овочів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати смачні страви з капусти. Сайт "Сьогодні" також ділився рецептами салатів з моркви.

Дивіться відео, як приготувати корисну заправку для салату: