Від яких продуктів потрібно відмовитися заради здорових суглобів

27 жовтня 2015, 06:18
Без жалю слід прибрати з раціону копченості

Легкість і рухливість коштують дорожче копченої ковбаси. Фото: domkopchenie.ru

Які продукти харчування слід виключити з раціону, щоб не турбували суглоби?

Захворюваннями суглобів сьогодні страждають не тільки літні люди: болі в суглобах знайомі та молодим людям, і навіть підліткам і дітям, пише telegraf.com.ua.

Реклама

Суглоби – це рухомі з'єднання кісток, покриті суглобовою сумкою, всередині якої знаходиться змащувальна рідина. Якщо порушується якась частина цієї складної системи, виникає дискомфорт і біль. Часто причиною служить відкладення солей на кістках і їх деформація.

Це виникає через порушення обмінних процесів в організмі і ця причина в наш час є основною: адже суглоби, як і будь-яка тканина, формуються з тих матеріалів, що і всі клітини нашого організму, а ці матеріали будуються з живильних речовин. Харчуємося ж ми сьогодні так, що суглоби швидко втрачають еластичність і починають руйнуватися: кисле середовище, створюване рафінованими висококалорійними продуктами, робить їх слабкими і вразливими.

Копченості. Без жалю слід прибрати з раціону копченості, – легкість і рухливість коштують дорожче копченої ковбаси.
Газовані напої. Вони містять у великій кількості неорганічні фосфати. Вживання цих напоїв може наблизити той час, коли остеопороз стане постійним супутникам в житті, а ревматологи, неврологи і ортопеди – стануть кращими друзями. Замість газованої води краще навчитися пити свіжі соки, морси, компоти і киселі.
Згущене молоко і концентрати в банках також містять багато фосфору, який вживається як стабілізатор.
Мариновані продукти. Містять багато неорганічних солей, які дратують суглобову сумку, викликаючи запалення і деформацію суглобів.
Чай, шоколад, кава, жирна свинина. Містять пурини, які викликають зміни в суглобовій сумці. Є основною причиною розвитку подагри.
Щавель, редис, шпинат. Містять велику кількість щавлевої кислоти, яка дратує навколосуглобові нерви і порушує живлення суглобів.

Реклама

При надлишку фосфору треба їсти більше продуктів, багатих магнієм – цей елемент знижує його засвоєння; магній є в фініках, чорносливі, родзинках, куразі, квасолі, сої, меді (гречаному), вівсянці та гречці, горіхах, висівках, хлібі з висівками, гіркому шоколаді, какао.

Крім того, потрібно пити щодня багато води і корисно випити щоранку склянку грейпфрутового соку.