Гостра їжа знижує ризик смерті від раку і хвороб серця – дослідження

7 серпня 2015, 04:56
При цьому експерти радять ставитися до отриманих висновків з обережністю, оскільки в дослідженні взяли участь виключно китайці

Фото з архіву "Сегодня"

Люди, які їдять гостру їжу кожен день, мають більш низький ризик ранньої смерті, кажуть вчені, які з'ясували, що пряна їжа пов'язана з меншою кількістю смертей від раку, хвороб серця і проблем з диханням, повідомляє "Ортодокс".

Вивчення майже 500 тисяч людей середнього віку показало, що люди, які регулярно їли гостру їжу, мали набагато менше шансів померти, ніж ті, хто рідко їв таку їжу. Вчені підозрюють, що тут замішаний капсаїцин – хімічна речовина, що міститься в перці чилі і володіє антиоксидантними, протизапальними і протираковими властивостями, а також допомагає боротися із зайвою вагою.

Реклама

Дослідники з Оксфордського університету у Великобританії, Гарвардської школи громадської охорони здоров'я в США і Китайської академії медичних наук вивчили 487000 китайців у віці від 30 до 79 років. Кожен учасник був опитаний про своїх спільних звичках здоров'я і харчування, а потім відслідковувався протягом наступних семи років – за цей час 20224 людини померли. Результати показали, що люди, які їли пряну їжу щодня або раз на два дні, мали на 14% менше шансів померти, ніж ті, хто їв таку їжу рідше, ніж раз на тиждень. Часте вживання гострої їжі було особливо пов'язано з більш низьким ризиком смерті від раку, хвороб серця і проблем з диханням.

При цьому експерти радять ставитися до отриманих висновків з обережністю, оскільки в дослідженні взяли участь виключно китайці, а вони мають раціон харчування і спосіб життя, відмінні від західних людей.