Гостра їжа продовжує життя

5 листопада 2015, 05:17
Рівень смертності у людей, які кілька разів на тиждень вживали гострі страви, виявився на 14% нижчим

У свіжому перці міститься багато капсаїцину. Фото rus-img2.com

У нинішній час вже ніхто не ставить під сумнів важливість харчування для тривалості життя людини. На даний момент ведеться величезна кількість досліджень з приводу того, яким саме чином правильне харчування впливає на організм, але чіткої й однозначної відповіді поки немає, пише hochu.ua.

У журналі British Medical Journal були опубліковані результати китайських вчених, які вивчали вплив гострого перцю на здоров'я людей і тривалість життя. Протягом 7 років люди, які брали участь в експерименті, кілька разів на тиждень вживали в їжу гостро приправлені страви. У результаті показники рівня смертності у них, в порівнянні з контрольною групою, знизилися на 14%. Це дало привід висунути гіпотезу, що отриманого ефекту досягли завдяки капсаїцину – одному з найважливіших складових перцю чилі.

Реклама

У даному дослідженні взяли участь 487 000 чоловіків і жінок у віці від 30 до 79 років, що живуть у 10 регіонах Китаю. Перед тим як взяти участь в експерименті, кожного учасника ретельно досліджували. Допускалися тільки ті, які були визнані здоровими, без натяку на онкологію або проблеми з серцем. Також учасники повідомили про свої кулінарні пристрасті і розповіли, наскільки часто гострі страви подаються у них вдома. В облік також бралися освіта, професія, дохід, захоплення спортом і наявність або відсутність шкідливих звичок. Часто учасники експерименту піддавалися вибірковій перевірці, щоб переконатися в правдивості споконвічних даних.

У підсумку з'явилися результати, які говорять багато про що. Протягом 7 років померли 20224 людини. Ризик смерті у тих, хто 3 дні на тиждень вживав гостру їжу, в порівнянні з тими, хто їв гострі страви рідше, ніж 1 раз на тиждень, був нижчим на 14%. У тих учасників експерименту, які гостро приправляли страви 1-2 рази на тиждень, ризик знижувався на 10%. На показники стать учасників практично не вплинув. Більш вираженими стали результати тих людей, хто частіше вживав свіжий перець чилі, а не сушений, оскільки у свіжих перцях капсаїцину значно більше.

Треба сказати, що отримані результати не закликають всіх терміново перейти на гостру їжу, оскільки треба пам'ятати і про особливості китайської національної кухні. Швидше за все, для інших народів результати цього ж дослідження будуть іншими. Тим не менш, задуматися про своє правильне харчування варто кожному, адже від цього безпосередньо залежить тривалість життя.