29 серпня українці відзначають Горіховий Спас, який також називається Хлібним і Третім Спасом. Цей день в народному календарі слов'ян, присвячений спогадом перенесення Нерукотворного образу Спасителя.
Дивіться відео, як відзначають Горіховий Спас:
Третій Спас – Горіховий, або Хлібний – замикає двотижневий Успенський піст і є останнім зі Спасів, після Медового і Яблучного. Горіховим він названий тому, що народні природознавці вважають, ніби до цього дня остаточно дозрівають горіхи.
Горіховий Спас 2019 – що святять у церкві
У цей день прийнято випікати з нового врожаю хліб і пироги, які після освячення стають головною стравою цього свята. До Горіхового Спаса дозрівають лісові горіхи (ліщина) і дозволяється їх збирати в лісах.
На Горіховий Спас у церкві святять горіхи, і з цього дня дозволяється їсти горіхи нового врожаю. Згідно з народними повір'ями, урожай горіхів віщує врожай жита наступного року. Народ відзначав цей день як день подяки Господу за хліб насущний.
Освятити на Горіховий Спас можна будь-які горіхи – не тільки ліщину, а й, наприклад, фісташки – це не буде порушенням. Але найголовніше в дні великих релігійних свят – відвідування богослужінь і молитва.
Горіховий Спас 2019 – продукти свята
Традиційно в цей день господині роблять хліб і пироги з грибами з нового борошна, готували страви з горіхами і пригощали ними всіх рідних і гостей. Успенський піст до цього дня вже закінчувався, а значить, можна було ставити на стіл м'ясні та рибні страви. Однак на чолі столу, звичайно, були хліб, горіхи, мед і яблука. Вважалося, що, якщо людина покуштує від кожної страви, виповниться будь-яке її бажання, а в життя потечуть гроші.
У цей день господині роблять також спеціальну настоянку, що допомагала позбутися від будь-якої застуди. Для неї бралися перетинки волоських горіхів і заливалися горілкою.
Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептами випічки на Горіховий Спас.