Горіхи для здоров'я й фігури: види і дози

21 листопада 2015, 05:59
Дієтологи рекомендують з'їдати їх не більше 50-100 г на день

Горіхи мають корисні властивості. Фото: instagram/gmteopema

Горіхи можуть стати відмінним перекусом, а через наявність корисних речовин ще й корисні для здоров'я. При цьому по калорійності і вмісту білків майже всі горіхи не гірше м'яса. Проте їхній секрет у тому, що приховані в них калорії організм засвоює не повністю. Набагато корисніше з'їсти жменю горіхів, ніж, приміром бутерброд.

Корисні властивості горіхів

Реклама

Вони є єдиним джерелом засвоюваного організмом бору, а він необхідний для підтримки здоров'я кісток. Крім того, він допомагає забути про біль і ломоту в суглобах, а також захищає від переломів.

Крім того, в горіхах міститься мідь, що сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, що особливо важливо для постачання клітин киснем у тих, хто багато часу проводить в закритих приміщеннях.

Кому корисно їсти горіхи

Реклама

Горіхи більше ніж наполовину складаються з жирів, але від них все ж не так товстіють, як від бутербродів, наприклад. Пояснення цьому – ненасичені жири, які містяться в них, досить корисні: рівень поганого холестерину в крові від них не підвищується, а знижується.

Тому дієтологи рекомендують при низькокалорійній дієті додавати трохи горіхів у супи або салати, а також замінювати ними традиційні шкідливі перекушування.

У той же час не варто забувати і про ще одну важливу складову горіхів -поліненасичені жирні кислоти. Відомо, що вони дуже цінні для роботи мозку, тому горіхи дуже рекомендуються для літніх людей.

Реклама

Види горіхів

 - Волоські горіхи дуже корисні при діабеті. Вони покращують травлення, допомагають знімати напади стенокардії, живлять клітини головного мозку і відмінно стимулюють мозкову діяльність.
 - Кедрові горішки особливо цінні через швидке засвоєння і легкі білки. Вони допомагають зміцнити імунітет і дуже корисні при жовчнокам'яній хворобі та ішемії серця.
 - Кешью можуть похвалитися непоганим антибактеріальним, антимікробним, антисептичним і тонізуючим засобом. Вони особливо рекомендуються при серцево-судинних захворюваннях, анемії і порушенні обміну речовин.
 - Макадамія (за смаком нагадує фундук) коштує недешево через те, що шкаралупа з великими труднощами відділяється від ядер. Її олія містить пальмітинову кислоту, яка надає омолоджуючу дію на шкіру.
 - Фісташки з усіх горіхів найбільш низькокалорійні, а ось клітковини в них багато. Завдяки цьому вони допомагають регулювати рівень цукру і холестерину в крові.
 - Арахіс завдяки високому вмісту фолієвої кислоти сприяє оновленню клітин. Крім того, антиоксиданти, на які він багатий, перешкоджають розвитку атеросклерозу, склерозу і недугам серця і судин.

Дози. Не варто забувати, що горіхи – їжа важка. Дієтологи рекомендують з'їдати їх не більше 50-100 г на день. Це приблизно 5-7 штук волоських горіхів, 30-50 середніх (фундук, арахіс), або близько 100 кедрових горішків.