Небезпечні продукти: вчені назвали причину розвитку раку грудей

9 лютого 2018, 06:33
Метастази в легенях, кістковій тканині і мозку – головна причина смерті пацієнтів з раком молочної залози

pixabay.com

Амінокислота аспарагін сприяє поширенню ракових клітин на нові тканини і органи у пацієнтів з раком грудей, стверджують автори статті, опублікованої в журналі Nature. Зменшивши кількість аспарагіна, яку отримували з їжею лабораторні тварини з раком грудей, вчені домоглися помітного зменшення кількості нових пухлин в інших тканинах і органах.

Амінокислота аспарагін виробляється в організмі людини, а також надходить з їжею: молочними продуктами, м'ясом, горіхами, помідорами, соєю та іншими багатими білком рослинами. В організмі пацієнта аспарагін допомагає раковим клітинам приймати форму, в якій вони легко відділяються від тканини молочної залози і потрапляють в кровотік, а звідти – до органів, де розвиваються вторинні органи, пояснює один з авторів дослідження, Грег Ханнон (Greg Hannon) з Інституту вивчення раку в Кембриджі.

Спеціально виведені лабораторні миші з раком молочної залози в контрольній групі вмирали протягом декількох місяців через вторинні пухлини. Скоротивши вміст аспарагіну в мишачому кормі, вчені домоглися значного скорочення кількості випадків виникнення вторинних пухлин; ще більш відчутні результати принесло використання інгібітора аспарагінази на основі ферменту L-Аспарагін амідогідролази, який руйнує аспарагін в крові.

Автори дослідження вважають, що кращих результатів можна досягти за допомогою препаратів, що пригнічують синтез аспарагіна.

Метастази в легенях, кістковій тканині і мозку – головна причина смерті пацієнтів з раком молочної залози, який, в свою чергу, є другим (після раку легенів) найпоширенішим онкологічним захворюванням у світі, з мільйоном нових випадків захворювання на рік.

"Це один з тих рідкісних випадків, коли вдається довести залежність між харчуванням і раком", – пояснює Ханнон.

Раніше ми писали, що медики знайшли збудника семи видів раку.

Крім цього, визначено найнебезпечніші фрукти і ягоди: вони викликають рак, ожиріння і безплідність.

Також сайт "Сегодня" писав, які продукти запобігають раку.