Небезпечні гриби – як не отруїтися

30 вересня 2014, 10:53
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях

Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх. Фото: І.Шаповалов

В останні роки реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних з вживанням грибів. Про це інформує управління з питань надзвичайних ситуацій Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА.

Гриби – це поживний продукт харчування, але в той же час вони можуть бути небезпечними і привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Реклама

Серед основних причин отруєнь грибами виділяють:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовипускання, пронос, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

Управління з питань надзвичайних ситуацій нагадує міри і правила, яких необхідно дотримуватися, щоб запобігти отруєнню грибами:

Реклама

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте покупки на стихійних ринках.

Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися.

Реклама

Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, по можливості, гриби на радіоактивність.

Не збирайте невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою.

Не збирайте гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або покриті слизом.

Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.

Не збирайте "печериці", в яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Тільки тоді гриби можна варити або смажити.

Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Тим самим ви позбудетеся від гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.

Строго дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
"Усі їстівні гриби мають приємний смак".
"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
"Усі гриби в молодому віці їстівні".
"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
"Лук або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
"Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль і напади блювоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами:
Викличте "Швидку медичну допомогу".

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими.

Після надання першої допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт, а до ніг потерпілого покладіть грілки для полегшення його стану.

З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:
Вживати будь-які ліки та їжу, особливо – алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам'ятайте:

Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Порятунок життя постраждалого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахуватися кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров'я, а інколи й життя своєї родини і своє власне життя.