Оливкова олія: користь для здоров'я і правила вибору

17 січня 2020, 15:07
Дізнайтеся про цілющі властивості оливкової олії

Як правильно зберігати оливкову олію

А ви знали, що секрет легендарної краси італійок – оливкова олія ? І в Італії її вважають еліксиром молодості і вживають по 14 л масла в рік. На українських ринках ціна оливкової олії майже в два рази вище соняшникової. Але чи дійсно вона має цілющі властивості?

Реклама

Читайте також:

Чим корисна оливкова олія

Натуральна оливкова олія

Реклама

Вживання оливкової олії корисно для здоров'я за рахунок високого вмісту мононенасичених жирних кислот і антиоксидантів.

  • Оливкова олія чинить позитивний вплив на здоров'я серця і судин. Воно знижує рівень "поганого" холестерину в крові, що призводить до утворення бляшок на стінках коронарних артерій.
  • Оливкова олія поліпшує травлення і стимулює вироблення жовчі, що значно зменшує ризик утворення каменів в жовчному міхурі. Крім цього, оливкова олія перешкоджає ожирінню печінки.
  • Оливкова олія містить олеїнову кислоту та інші феноли, які володіють антиоксидантними властивостями. Ці речовини позбавляють організм від вільних радикалів, які викликають пошкодження клітин і призводять до раку.
  • Оливкова олія багата на вітамін Е, який корисний для краси шкіри і волосся. Саме цей необхідний нашому організму елемент стимулює вироблення колагену і перешкоджає появі зморшок.
  • Дієтологи вважають, що, оскільки оливкова олія є мононенасиченим жиром, набрати вагу, вживаючи його, важко. Цей продукт прискорює обмін речовин і збільшує рівень енергії. Якщо ви хочете схуднути, використовуйте оливкову олію в якості заправки до салатів та інших страв. На ній можна смажити м'ясо, рибу, тушкувати овочі та інші продукти.

Як вибрати оливкову олію

Оливкову олію треба зберігати в скляному посуді

Реклама

Нерафінована олія використовують для салатних заправок і соусів. Але і ціна такого продукту набагато вище – по крайней мере, по 200 грн за літр. Подібна олія часто фальсіфіруется, тому що коштує дорого. Тому її можуть розбавляти іншими оліями і продавати.

Оливкова олія буває трьох видів:

  • Extra virgin olive oil. Продукт найвищої якості, масло першого холодного віджиму. Має приємний аромат, фруктовий присмак і зберігає всі корисні речовини, накопичені дозрілими плодами оливи. Кислотність не повинна перевищувати 1%.
  • Virgin olive oil. Виходить при другому холодному віджиманні, має високу якість. Ароматом і кольором не поступається першій категорії. Кислотність – від 1 до 2%.
  • Olive oil. Це суміш очищеної (рафінованої) і натуральної олії. Поступається за смаком і користю першим двом. Кислотність – не більше 3,3%.

Також етикетка інформує про те, для чого можна застосовувати конкретний вид масла. Наприклад, для салатів найкраще підійде екстра-клас, а для смаження – з домішкою рафінованого.

Оливкова олія дуже корисна, але купуючи, уважно читайте маркування і не шкодуйте на неї грошей.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом пасти з оливок .