Жовтнева палітра овочів: придивляємося до грибів і чорної редьки

24 жовтня 2015, 14:00
Гарбуз допомагає бачити в темряві, а лисички вбивають глистів

Складаємо осіннє меню.

Восени ми несвідомо віддаємо перевагу більш поживної і калорійної їжі, тим самим готуючи себе до холодів. Саме в цей період організм накопичує необхідні поживні речовини, яких йому бракує. Але ж нікому не хочеться набирати зайві кілограми! Тому потрібно правильно складати осіннє меню і до висококалорійних продуктів додавати добре поєднувані і корисні низькокалорійні. Це абсолютно нескладно: в наших широтах аж до пізньої осені росте безліч культур, які при правильному приготуванні не тільки дуже смачні, але ще і володіють лікувальним ефектом. У їхній користі нам допомогла розібратися дієтолог Тетяна Фіалкова.

ШМАТОЧОК СОНЦЯ

Реклама

Головний овоч жовтня – це, звісно, гарбуз, криниця бета-каротину, який в організмі перетворюється на повноцінний вітамін А. Він, по-перше, зволожує шкіру, покращує зір і допомагає очам адаптуватися до темряви, а також корисний для печінки. По-друге, гарбуз – це м'яка і щадна клітковина, необхідна для роботи кишечника. По-третє, гарбуз низькокалорійна (на 100 г – всього 22 калорії). Тому помаранчева "гігантша" – унікальний продукт, за допомогою якого можна схуднути і почистити організм. Ті, хто не любить гарбуз у чистому вигляді, можуть поєднувати її як з солодкими фруктами, так і з м'ясом, адже цей овоч дружить практично з усіма продуктами. Їсти гарбуз можна на сніданок, обід і вечерю. Але ввечері все ж краще не навантажувати шлунок і споживати її в запеченому або тушкованому (тобто термічно обробленому) вигляді.

РЕЦЕПТ: 1 кг очищеного, нарізаного кубиками гарбуза, 1 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. нарубаної свіжої кінзи, 0,5 ч. л. порошку каррі, сіль і чорний перець за смаком. На деко викласти гарбуз, посолити, поперчити, скропити оливковою олією. Надіслати на 10-15 хвилин у духовку, розігріту до 250 градусів. Перед подачею додати порошок каррі і кінзу, а також родзинки і мед. Такий гарнір підійде навіть до м'яса або птиці.

ДАРИ ЛІСУ: альтернативний білок

Реклама

Джерело альтернативного білка – гриби. Кожен з них гарний по-своєму. Так, білий гриб – продукт низькокалорійний (близько 30 калорій на 100 г) і містить велику кількість амінокислот, які засвоюються організмом на 80%. М'якоть лисичок насичена вітамінами групи В, вітаміном D і бета-каротином (тим самим, який в організмі перетворюється на вітамін А). А ще в них міститься велика кількість хіноманнозу – натурального полісахариду, який вбиває паразитів, тому лисички ніколи не бувають червивими, а людям вони корисні для очищення від глистів.

Але слід пам'ятати, що гриби – це важкий продукт, тому з м'ясом і борошняним їх поєднувати небажано. Кращий гарнір до них – овочі. При цьому треба намагатися готувати їх з мінімумом жиру: варити, а не смажити. З грибів можна приготувати смачний дієтичний суп (з гречкою або кіноа), але не крем-суп, адже в звичайних рецептах в нього пропонують класти картоплю, вершки і плавлений сир, що важко для шлунка.

РЕЦЕПТ: Гриби – 200 г, гречка – 200 г, 1 цибулина, 1 морква, 2 лаврових листки, зелень петрушки або кінзи і сіль за смаком. Варимо без піджарки, перед подачею посипаємо зеленню.

Реклама

ЛІКУВАЛЬНИЙ ЧУДО-КОРІНЬ

Селера як ліки використовували ще медики Стародавнього Єгипту і Стародавньої Греції. І не даремно, адже він зміцнює кісткову тканину, покращує кровообіг, знижує рівень поганого холестерину, розріджує кров. Також в корені селери міститься груба клітковина, яка покращує роботу кишечника і очищає організм від шлаків. Але цей чудо-корінь ще й дуже смачний, і не дарма він перекочував в кулінарію. Натертий або нарізаний корінь селери додає пікантності багатьом салатів. Він поєднується майже з усіма продуктами, але особливо корисно додавати його в страви з тваринним білком.

РЕЦЕПТ. Натертий на крупній тертці корінь селери – 400 г, 2 невеликих яблука, 1 варене куряче яйце (або 3-4 перепелиних), відварене куряче (або індиче) філе – 100 г, 1 ч. л. лимонного соку, оливкова олія, щіпка солі. Все порізати і змішати.

СОК ДЛЯ ІМУНІТЕТУ

Лікарські рецепти з чорною редькою прості і дуже ефективні. Особливо корисний цей коренеплід при кашлі, бронхітах і застудах, бо редька активно бореться з мікробами і підвищує імунітет. Також сік чорної редьки в чистому вигляді приймають як жовчогінний ліки, а якщо натерти плід і є у вигляді салатів, то можна отримати м'який жовчогінний і послаблюючий ефект. Гіркуватий смак чорної редьки надає салатам пікантність.

РЕЦЕПТ. Натерти на дрібній тертці 200 г редьки, 100 г моркви і 1 очищене яблуко. Скропити лимонним соком, посолити за смаком і перемішати. Замість моркви можна використовувати буряк. В цілому чорна редька добре поєднується з овочами, зерновими та тваринним білком. Її можна вживати на обід і вечерю. Однак врахуйте, що цей коренеплід підвищує апетит, тому тим, хто дотримується дієти, його варто їсти помірно.