Скільки можна з'їсти мандаринів у день, аби не зашкодити організму

17 грудня 2020, 11:39
Цитрусові корисні, адже вони містять олії, які здатні вбивати бактерії і віруси

/ Фото: Unsplash

Новорічні свята асоціюються з запахом мандаринів. І якщо їх у магазинах більше, значить, Новий рік ближче. Але мало хто знає, що вживати цитрусові треба правильно, тому що можна не користь отримати, а собі нашкодити. Як правильно вживати мандарини, розповіла кореспонденту "Сьогодні" Ельвіні Сеітбуллаєвій лікар-дієтолог Інна Бутько.

Сюжет Ельвіни Сеітбуллаєвої, Анушаван Фаградяна, Романа Гребельника і Руслана Кузьгова Відео: Сьогодні

Як правильно вживати цитрусові: поради дієтолога

Реклама

Цитрусові корисні, адже вони містять олії, які здатні вбивати бактерії і віруси.

За словами лікаря-дієтолога Інни Бутько, вони містять вітамін С і калій – елемент, який допомагає залишатися здоровою серцево-судинній системі, виводить зайву рідину. Також він допомагає сполучній тканині нашого організму, шкірі, зменшує зморшки і робить міцними наші суглоби.

/ Фото: Unsplash

Реклама

Але дієтологи радять не захоплюватися мандаринами і з'їдати не більше 300 грамів на день, а дітям – максимум 200.

Не рекомендується вживати цитрусові натщесерце. Краще ласувати ними вранці і до п'ятої вечора.

Сезон мандаринів і хурми в розпалі: як правильно вибирати фрукти

Зараз саме сезон мандарин і хурми. Ми з'ясовували, як правильно вибирати найбільш смачні.

Реклама

Шарон, наприклад, терпким ніколи не буває, а ось хурма – трохи терпка. На прилавках можна знайти великі і дрібні, з товстою і тонкою шкіркою, з кісточками і без.

Чим корисна хурма / Фото: Pexels

За словами продавчині Людмили Кушнір, всі вони солодкі і корисні – для щитівки і щоб підвищити гемоглобін.

А ось продавчиня Марьям Магерамова розповіла, які бувають мандарини: наприклад, сорт "ізмір" – ті добре чистяться, без кісточки, солодкі. Іспанські мандарини теж непогано чистяться, але з кислинкою, більш ароматні.

Розрізняються мандарини не тільки за смаком, а й за ціною: від 30 гривень і до 100.

Як вирощують цитрусові в Україні: секрети селекціонера

Олександр Патій – цитрусовий магнат. Він запросив знімальну групу "Сьогодні" в теплиці-термоси, де температура тримається на рівні 15 градусів. На першій гілці кумквата, на другій – лимон, на третій – мандарини, далі апельсин – 5 рослин на одному дереві.

Господар гордо показав і найбільший мандарин у світі. Вивів гібрид разом з ученими 10 років тому – схрестив мандарин з апельсином, тому і розміри плоду вражають. Вага досягає 500 грамів.

У селекціонера кілька десятків дерев, які він схрещує роками. За кожним доглядає як за дитиною – миє листя, підстригає і поливає раз на місяць. Цвітуть цитрусові на початку березня, наливаються сонцем влітку, а плоди дають тепер, каже Патій.

Мандарини багаті на аскорбінову кислоту / Фото: Unsplash

Дерева досягають трьох метрів заввишки, а врожаю може бути до двох десятків кілограмів. За словами селекціонера, якщо вирощувати цитрусові в домашніх умовах, то в них буде більше вітаміну С.

Крім того, Патій каже, що живить тільки перегноєм, біогумусом і ніякі хімічні добрива не використовує, тому має екологічно чистий продукт.

Раніше ми з'ясували, як не потрапити на підробку: три правила вибору кав'яру.