Святкова сервіровка столу на Новий рік: рекомендації експерта з етикету

28 грудня 2020, 17:15
Зверніть увагу на розташування бокалів і зробіть акцент на декорі зі свічок

Скатертина на новорічному столі має бути з натуральних тканин

Новий рік – свято клопітке, але ці клопоти нам тільки в радість. Ми вже розповідали, які страви сподобаються Металевому Бику та пропонували оригінальні страви для святкового меню. Але їжа їжею, а новорічне частування має стояти на столі не тільки красиво, а й правильно. Разом з експертом ділового та світського етикету Юлією Юдіною розберемося, як правильно все розставити і прикрасити стіл на Новий рік-2021.

Фото: Юлія Юдіна, експерт світського і ділового етикету

"Через турботи про різноманітність і численність страв на новорічному столі, ми часто забуваємо про сервіровку.
Чи то домашній прийом, або святкова вечеря для своєї родини, оформлення останнього має велику роль у загальній атмосфері і створенні "того дива", на яке всі ми так чекаємо від нового року. Знаючи основні рекомендації із сервіровки, ви легко зможете застосовувати їх, творчо адаптуючи ваше бачення вечора з класичними нормами столового етикету. Тому дозвольте сьогодні дати вам кілька рекомендацій оформлення новорічного трапезного столу. Світлих вам свят і добрих гостей!", – каже Юлія Юдіна.

Реклама

Основні правила сервіровки

  • Сервіровка столу починається зі скатертини . Класичним варіантом є білосніжна скатертина. Інші кольори скатертини допускаються, якщо вони відповідають вашій декораторський ідеї і перегукуються з посудом або прикрасами
  • На скатертину розставляються тарілки. По центру кожного місця гостя ставиться нижня тарілка, що служить підставкою під тарілку із закусками і гарячими стравами і служить насамперед декоративним цілям. Вона розташовується на відстані 2 см від краю столу
  • Поверх неї ставиться закусочна тарілка, або тарілка для основної страви, це залежить від вашого меню
  • Ліворуч від основної тарілки по діагоналі розташовується невелика тарілка для хліба і масла
  • Ножі завжди кладуть з правого боку лезом до тарілки, виделки розташовують з лівого боку
  • Ніж для масла кладуть безпосередньо на тарілку для хліба
  • Ніж і виделка для закусок кладуться по краях, оскільки застілля зазвичай починається із закусок. Далі, по відношенню до тарілки, викладаються прибори для подальших подач страв, наприклад, кілька столових приборів, або приборів для риби
  • Десертний набір: ніж, виделка та ложка – кладуться одразу за тарілкою, вгорі, паралельно краю столу. Ніж і ложку для десерту кладуть ручкою праворуч, а виделку – ручкою ліворуч
  • Келихи розташовуються праворуч від тарілок в одну лінію під кутом 45 градусів до краю стола. Келихи мають стояти в тій же послідовності, в якій подаються напої

Декілька слів про серветки

Фото: Іnstagram.com/go_rent.south
  • Традиційно згорнуту серветку розміщують ліворуч від тарілки або безпосередньо на закусочній тарілці
  • Серветка може бути просто акуратно складена. Крім цього, звісно, красиво використовувати спеціальні декоровані в стилістиці столу кільця, які додадуть святкового вигляду
  • Доповніть свій стіл декором зі свічок, невисокими композиціями в новорічній стилістиці та своїм хорошим настроєм

А тут дізнаєтеся, як прикрасити будинок на Новий рік-2021.