У свята перестаньте звинувачувати себе за з'їдене та спробуйте налаштуватися на правильне харчування / Фото: Колаж: Сьогодні
Новорічне різносольне меню, шашлик, ковбаса, салат з майонезом, шампанське, десерти… Не варто звинувачувати себе і давати обіцянку завтра "закрити рот на замок" – адже попереду ще свята. Як не звинувачувати себе за з'їдену їжу і зуміти почати харчуватися раціональніше, розповіла дієтологиня Олеся Добрянська.
Як відмовитися від шкідливої їжі
Замість того щоб тихо (по доброму) заздрити подрузі, яка їсть торти з еклерами і худенька – подумайте про те, що ви не втрачаєте, а отримуєте, відмовившись від шкідливої їжі. Такі "втрати", як шашлик, чізкейк, пончик, кока-кола, піца раз, піца два... треба ігнорувати. З часом за станом свого здоров'я і енергії, що з'явилася, ви усвідомлюєте, що це не втрати зовсім.
Подивіться навколо, для багатьох людей їжа стала замінником щастя та одночасно накопичувачем кілограмів та хвороб. І ви реально цьому заздрите? За гарним одягом, макіяжем і навіть тілом іноді стоїть хворий організм з високим холестерином, жировою хворобою печінки, толерантністю до вуглеводів (інсулінорезистентність) та різноманітними дефіцитами через бідність якісного раціону.
Як налаштуватися на правильне харчування
Взагалі про те, як на здоров'я впливає неякісна їжа, переїдання, надмірна вага, ми знаємо: деякі, на жаль, навіть по собі. Але де взяти сили волі для змін?
- скільки разів на день їмо
- як їмо (з телефоном, за столом)
- що п'ємо
- які процеси термообробки використовуємо
- чого немає в раціоні (овочі, каші, бобові тощо). Помилка – виключати швидкі вуглеводи, але не включати рибу, овочі, цільнозернові.
Коли ми вчимося бачити можливості через зміну якості мислення, ми можемо позбутися будь-якої шкідливої звички, перестати себе звинувачувати та почати формувати корисну.
Також читайте, "На чому худнути – шкідливі та корисні продукти".