"Неправильний" чай шкодить здоров'ю

14 липня 2016, 02:21
Високий вміст кофеїну і таніну в міцному чаї може стати причиною головного болю і безсоння

Теплий чай додає бадьорості. Фото: sunny7.ua

Ароматний і смачний чай – улюблений напій більшості людей. Але не всі знають, що неправильне вживання чаю іноді може нашкодити здоров'ю. Експерти назвали нескладні правила, яких слід дотримуватися, щоб насолоджуватися корисним напоєм не побоюючись за своє здоров'я, – передає "Знай".

Занадто гарячий чай сильно дратує горло, стравохід і шлунок. Тривале вживання дуже гарячого чаю може призвести до захворювання цих органів. За даними зарубіжних досліджень, часте вживання чаю температура якого вище 62 градусів веде до підвищеної вразливості стінок шлунка, що може стати причиною різних захворювань цього органу. Температура чаю не повинна перевищувати 56 градусів.

Реклама

У той час, як теплий чай додає бадьорості, прояснює свідомість і зір, холодний чай викликає побічні ефекти: застій холоду і скупчення мокротиння.

Високий вміст кофеїну і таніну в міцному чаї може стати причиною головного болю і безсоння.

Якщо чай заварювати занадто довго, чайні поліфеноли й ефірні масла починають мимоволі окислюватися, що не тільки позбавляє чай прозорості, смакових якостей і аромату, але і значно знижує живильну цінність напою за рахунок окислення речовин, які є в чайному листі: вітамінів С і Р, амінокислот і інших цінних речовин. Крім того, настоюючись, чай піддається впливу навколишнього середовища, якщо чай довго паритися в теплі, в ньому значно збільшується зміст мікроорганізмів (бактерій і грибків).

Реклама

Зазвичай після третьої-четвертої заварки в чайному листі вже мало що залишається. Експерименти показують, що перший настій витягає приблизно 50% корисних речовин з чайного листя, другий – 30%, а третій всього лише близько 10%, четверта заварка додає ще 1-3%. Якщо ж продовжувати заварювати чай далі, то в настій можуть виходити і шкідливі складові, оскільки шкідливі елементи, що містяться в дуже невеликій кількості в чайному листі, виходять в настій в останню чергу.

Велика кількість чаю, випита перед їжею, веде до розрідження слини, їжа починає здаватися позбавленою смаку, крім того, може тимчасово знизитися засвоєння протеїну травними органами. Отже, пийте чай за 20-30 хвилин до їжі.

Якщо ж хочете попити чай після їжі, то почекайте ті ж 20-30 хвилин. Будь-яке рясне пиття відразу після їжі призводить до значного зниження концентрації шлункового соку, і це уповільнює травлення і порушує роботу всіх органів травлення.

Реклама

Не запивайте чаєм ліки. Дубильні речовини, що містяться в чаї, розщеплюючись, утворюють танін, від якого багато ліків дають осад і погано засвоюються. Тому китайці говорять, що чай руйнує ліки.

Не пийте вчорашній чай. Чай, який постояв добу, не тільки втрачає вітаміни, але також стає ідеальним живильним середовищем для бактерій. Однак, якщо вчорашній чай не зіпсувався, його цілком можна використовувати в лікувальних цілях, але тільки як зовнішній засіб. Так, настояний на добу чай багатий кислотами і фтором, які перешкоджають кровотечі з капілярів, тому вчорашній чай допомагає при запаленнях порожнини рота, екземі, якщо кровоточать ясна, при поверхневих ушкодженнях шкіри, гнійниках.