Незвичайне про звичайне: пінна вода ацтеків – шоколад

1 листопада 2014, 14:00
Колись за 100 насіння какао-бобів можна було купити раба

Зовсім скоро ласуни з різних країн світу з'їдуться у Брюгге – старовинне гарне містечко на заході Бельгії. Тут 6 листопада розпочнеться Фестиваль шоколаду. Ці ласощі стало справжньою національною гордістю бельгійців – тут щорічно виробляють 220 тонн шоколаду, по 22 кг на душу кожного бельгійця. Але народився цей десерт зовсім не в старенькій Європі, а на просторах Південної Америки.

НАПІЙ БОГІВ, ЖЕРЦІВ І КОРОЛІВ

Реклама

За більш ніж три тисячі років шоколад встиг побувати і "їжею богів", яка призначалася шаманів і вождям індіанських племен, і своєрідною валютою, а сьогодні став улюбленими ласощами мільйонів людей на всій планеті.

За версією істориків і лінгвістів, слово "шоколад" походить від назви напою "чоколатль", який вживали ацтеки (індіанські племена, що мешкали на території сучасної Мексики).

РЕЦЕПТ ЧОКОЛАТЛЯ. Назва напою перекладається як "пінна вода". Для його приготування какао-боби ретельно розтирали з зернами маїсу (цукрової кукурудзи) і додавали червоний гострий перець чилі. Потім вливали воду і збивали в піну. Ацтеки вважали, що зерна какао були даровані їм богами, тому і напій з них пили тільки обрані – вожді, жерці, воїни. Їм же пригощали іспанці-конкістадори, які припливли в 1519 році з-за океану. Так, останній імператор ацтеків Моктесума пригостив чоколатлем очільника конкістадорів Фернандо Кортеса, який і привіз какао-боби в Європу. Іспанці довго тримали рецепт приготування чудового напою в таємниці, поки його не вкрав італійський мандрівник Антоніо Карлетті. Завдяки йому какао і стало відомим в усіх країнах Європи.

Реклама

ПЕРЕЇЗД В ЄВРОПУ. Насправді Кортес був не першим – до нього дивовижні плоди привіз до Європи Христофор Колумб. Але його дарунок не був оцінений по достоїнству. А ось Кортес зміг виручити за заморський делікатес чималі гроші. Довгий час напій з какао-бобів був дуже дорогим задоволенням, так що дозволити собі його могла виключно знать.

Початком нової доби став кінець XVI століття, коли в какао стали додавати цукор. Після цього почалася тріумфальна хода шоколаду по Європі.

Реклама

ПОДАРУНОК НА ВЕСІЛЛЯ І НАЙКРАЩИЙ АФРОДИЗІАК

Популярність шоколаду росла, але його ціна не особливо знижувалася. Так що багато торговців наживали на какао непоганий статок. В XVII столітті за сто насіння какао-бобів в Америці можна було купити раба! Поступово стали з'являтися спеціалізовані шоколадні лавки, а пізніше – цілі будинки шоколаду і торгові центри. У 1664 році трапилася ще одна подія, що поширила сферу застосування делікатесу, – його стали використовувати в кондитерських цілях і при приготуванні випічки.

ДЛЯ ЖІНОК І ДІТЕЙ. Шоколад стає одним з найпопулярніших ласощів. Тягучий солодкий гарячий напій з нього називають найкращим афродизіаком, його зображують на картинах (згадайте хоча б знамениту "Шоколадницю" Жана Етьєна Ліотара), підносять в якості весільного подарунка. І нарешті дозволяють пити жінкам і дітям. До цього часу в Європі дотримувалися вірувань ацтеків, які вважали чоколатль виключно чоловічим напоєм. Поступово в шоколад стали додавати вино, молоко, спеції, завдяки чому і розширилося коло його шанувальників.

ШОКОЛОАД У ПЛИТКАХ. Весь цей час десерт вживався тільки у вигляді напою. А в XIX столітті швейцарці навчилися отримувати з какао-бобів какао-олію і какао-порошок. У 1867 році була створена перша в світі шоколадна плитка, що стало початком нової епохи в історії шоколаду. Виготовлювачі по всьому світу почали експерименти з новим продуктом, додаючи в нього горіхи, мед, цукати, а головне – багато молока, що призвело до появи такого улюбленого в усьому світі молочного шоколаду. Продукт настільки подешевшав, що ласувати їм змогли практично всі бажаючі, незалежно від товщини гаманця.