Нестача заліза в крові дитини може призвести до небезпечної хвороби

20 серпня 2017, 14:00
Анемію не допустять соки вприкуску з горіхами і табу на молочну кашу

Соки з овочів та фруктів покращують засво

Одним з наслідків браку заліза в крові є кисневе голодування клітин головного мозку . У школярів це виливається в підвищену втому , неуважність , погану успішність , погану пам'ять і поведінку .

Як виправити стан речей ? Про це ми поговорили з Наталією Гордієнко , гастроентерологом , терапевтом вищої категорії клініки Doctor Sam , і Веронікою Князєвою , педіатром , сімейним лікарем , гомеопатом.

АНЕМІЮ ПОПЕРЕДЯТЬ ТВАРИННІ ПРОДУКТИ

Реклама
Залізо буває двох форм : гемове і негемове . Перше засвоюється не менш , ніж на 50 % , і міститься в м'ясі , рибі , яйцях . Друге – в рослинних продуктах , і воно засвоюється не більше ніж на 7 % .
Напрошується висновок : фрукти , овочі , горіхи і насіння , як джерело заліза , не годяться . Але це не зовсім так : гемовое залізо засвоюється повністю , тільки якщо шлунково – кишковий тракт здоровий , а жовчний міхур працює , як годинник .

А підтримувати ці процеси в нормі дозволяє якраз вживання рослинних продуктів : вони містять клітковину , яка очищає шлунково-кишкового тракту , і є натуральним полівітамінним комплексом .

Для дітей це : по 300 г фруктів і овочів в день , тарілка каші з цільного зерна і 30-40 г горіхів ( сирих , можна підсушених при температурі не вище 45 ° С ) .

Частину витаминок з грядки можна вживати у вигляді соків : по-перше , рідка їжа швидше засвоюється ; по-друге , не всі фрукти і овочі діти готові їсти в цілому вигляді , а ось від соків відмовиться мало яка дитина .

МІНЕРАЛ: ДЕ ЙОГО БІЛЬШЕ

Найбільше заліза – в м'ясі кролика , яловичині і індичці . Також в печінці , особливо – в яловичій . Але печінка корисна , тільки якщо ви впевнені , що тварина або птах вирощувалися з дотриманням екологічних технологій , адже вона – орган – фільтр шкідливих речовин .
Рослинного заліза більше в помідорах , моркві , буряках , цвітній капусті , шипшині ( до слова , заліза в 100 грамах шипшини – 28 мг , що в 300 разів більше , ніж в яблуках ) , персику , груші , а також гречаної , пшоняній і вівсяній крупах .

Реклама

З ЧИМ КОМБІНУВАТИ ДЖЕРЕЛА ЗАЛІЗА

Як вже було сказано , гемове залізо – речовина самодостатня . А ось засвоєнню заліза з рослинних продуктів можуть перешкодити його антагоністи . І перш за все – кальцій . Тому йогурт з фруктами або молочна каша ( крупи – також джерело негемового заліза ) – це непогано з точки зору " здорових" продуктів . Але в контексті засвоєння заліза такий тандем неприпустимий : фрукти слід їсти з кашами або овочами . Адже , крім поліпшення засвоєння рослинного заліза , таке поєднання продуктів забезпечує школяру енергією .

Засвоєнню негемового заліза також перешкоджають фітини ( чемпіон по ним – яйця ) і таніни , найвища кількість їх – в чаї . А ось марганець і мідь засвоюваність негемового заліза збільшують . Найбільша їх концентрація – в рослинних продуктах , в різних сортах горіхів . Таким чином , овочеві і фруктові салати ( або соки з них ) з додаванням горіхів або вприкуску з ними – відмінний " залізний " перекус для школяра .

Хороший тандем – залізо і вітамін С. Тому салати (соки) краще готувати з таким аскорбіновим інгредієнтом, як чорна смородина (якщо мікс фруктовий), і з солодким перцем (в міксах овочевих). Ще один друг заліза, як рослинного, так і "м'ясного", – пепсин, фермент, що виробляється шлунком. Його кількість залежить від здоров'я шлунково-кишкового тракту, і, як вже було сказано, фрукти, овочі і соки з них покращують функції травних органів. Це непрямий вплив на вироблення пепсину. Але є і прямий позитивний вплив фруктово-овочевих соків на рівень пепсину: вони підвищують вироблення шлункових соків, які містять пепсин, і покращують продукування соляної кислоти. А тільки в кислому середовищі цей фермент активний.