Названа головна небезпека солі

16 січня 2018, 13:14
До нових висновків вчені прийшли в ході спостережень за мишами

Сіль шкодить організму. Фото: freepik.com

Американські вчені з'ясували, що регулярне вживання в їжу надмірної кількості солі провокує зміни імунної системи в кишечнику, які тягнуть за собою деградацію когнітивних функцій людини. Відповідне дослідження опубліковане в Nature Neuroscience.

Фахівці показали, що зловживання хлоридом натрію протягом трьох тижнів призводить до ендотеліальної дисфункції, зменшення мозкового кровотоку і когнітивних порушень, але не змінює артеріальний тиск.

Реклама

Високосолевая дієта збільшувала кількість клітин Т-хелперів 17 в кишечнику і виробництво ними молекул інтерлейкіну-17. Автори показали, що зростання вмісту інтерлейкіну-17 в кровотоці обумовлював негативний вплив даної дієти на мозковий кровообіг.

До подібних висновків учені дійшли в ході спостережень за мишами. Отримані результати, відзначають автори, справедливі і для людей. Фахівці помітили, що негативні наслідки високосолевой дієти допускали скасування в разі повернення гризунів до нормального режиму харчування.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує щодня вживати не більше п'яти грамів солі. Відзначається, що зменшення споживання солі до п'яти грамів на добу кожною людиною може запобігати приблизно 2,5 мільйона смертей щорічно.

Реклама

За даними організації, більше половини всіх людей на планеті щодня вживають на 80-140 відсотків хлориду натрію більше. Надлишок солі потрапляє в організм людини головним чином разом з хлібом, сухими сніданками і готовими до вживання стравами.

Нагадаємо, раніше фахівці заявили, що ванна з морською сіллю очищає організм від токсинів. Крім цього, ми писали, що морська сіль – корисний продукт, який можна використовувати для лікування та профілактики багатьох захворювань і порушень в організмі.

Також повідомлялося, що медична реформа в Україні вводить нові правила для сімейних лікарів. Журналісти "Сегодня" розбиралися, коли потрібно укладати договори.

Реклама