Чи можна їсти суші влітку

6 липня 2017, 04:50
Їжте суші на сніданок і пам'ятайте про термін зберігання

Не варто купувати роли і суші в магазинах влітку. Фото: newsvo.ru

Чи можна їсти суші влітку? Звісно так. Йди цим простим правилам – і тоді суші навіть влітку і в спеку стануть просто приємним перекусом, а не приводом згадати про здоров'я. Суші – головний герой страшилок останніх тижнів. Здається, вже всі знають про масове отруєння в київській мережі ресторанів, про перевірки та антисанітарію… Після такого улюблений рол здасться ворогом, пише "Лиза".

Суші і роли дійсно можуть стати причиною серйозних проблем. По-перше, риба при неналежному зберіганні може містити паразитів. По-друге, в спеку кишкові інфекції, в тому числі сумнозвісний київським любителям суші сальмонельоз, поширюються в рази швидше. І, нарешті, варто пам'ятати про те, що навіть свіжі суші не обов'язково безпечні: тунець може містити ртуть, ложка соєвого соусу – більше добової норми натрію.

Реклама

Проте, правильні суші або роли – блюдо корисне, не дарма саме його в першу чергу "позичили" у японців європейські кулінари. Звичайно, ми не закликаємо тебе сміятися в обличчя небезпеці – здоровий глузд насамперед. Але і зовсім відмовлятися від улюбленої страви необов'язково навіть влітку, повір.

Ось про що говорять лікарі і дієтологи: 5 головних правил, які допоможуть тобі вибрати і з'їсти суші – і залишитися здоровою і задоволеною.

1. Розраховуй час. Досвідчені кухарі-сушисти кажуть, що суші і роли зберігаються не більше 3 годин. Це правило працює для ідеальних температурних умов – тобто, холодильника. Якщо ж йдеться про вуличну літній температурі, час варто розділити на два – тобто, термін придатності суші – не більше півтори години. Виходячи з цього, перед кожен замовленням порахуй час і подумай про свої плани. Ресторан з доставкою знаходиться в годині їзди від твого будинку, а на вулицях затори? Не замовляй. Плануєш привезти роли додому і дочекатися приходу друзів через годинку, щоб поїсти разом? Краще не влітку.

Реклама

2. Не купуй роли і суші в магазинах влітку. На прилавку вони вигляд мають апетитний, але гарантувати, що суші або ролли лежать під склом всього годину, ніхто не зможе – а ти не перевіриш. До того ж, прилавки-холодильники зазвичай мають загальну температуру для всієї знаходиться всередині продукції – близько 10 градусів – а для суші з рибою цього забагато.

3. Доставка – тільки в холодильнику. Якщо замовляєш доставку додому, переконайся, що кур'єр користується спеціальним холодильником – так званим ізометричним контейнером. У більшості великих ресторанів такі є, і температура на вулиці вище 20 градусів – пряме показання до їх використання. Не бійся виглядати прискіпливою – йдеться про твоє здоров'я.

4. На що дійсно варто подивитися. Деякі суші-бари, намагаючись завоювати клієнта, намагаються зробити процес приготування максимально прозорим: кухар-сушист може вийти до вас в зал або на очах у клієнта різати роли за прилавком. Насправді в цьому немає нічого хорошого – санітарні умови поруч з касою, куди підходять сотні клієнтів за день, – не з кращих.

Реклама

Так що не обманюйте: такий підхід до обслуговування якості не гарантує. А ось оглядовий прилавок, на якому виставлена заморожена риба та інші інгредієнти, які використовує кухар, дійсно варто побачити. Тим більше, що поруч з ним повинна міститися вся дозвільна документація і інформація про постачальника риби.

5. Вибирай суші на сніданок. Це факт: в Японії суші і роли є "ранковим" блюдом – в ресторанах на узбережжі їх зазвичай подають до 13:00, так як готують зі свіжої риби. В Україні зі свіжої риби роли не роблять практично ні в одному мережевому ресторані – використовуються копчені або заморожені продукти. Проте, до настання спеки і відразу після ранкової поставки більше шансів отримати свіже і корисне блюдо на сніданок.