Вичерпний путівник по молоку: яке пити, а про яке краще забути

21 листопада 2020, 15:52
Матеріал буде корисний тим, хто продовжує пити молоко (будь-яке), і тим, хто його на дух не переносить – ми все докладно пояснимо

При додаванні спирту в якісне молоко мають утворитися пластівці

Молоко потрібно пити, там багато корисного, і не тільки для зростаючого організму – про це ми чули з дитинства. І коли до молока огида, ну так сталося, ну ось є непереносимість лактози – будь ласка, альтернативу в студію – рослинне молоко. Про нього ми дізналися років 10 назад, і це соєве/кокосове/мигдальне – теж непоганий варіант. У всякому разі, нас у цьому запевняють. Зараз його п'ють багато.

А як себе почуває наш організм, коли нам трохи більше 30 років і ми п'ємо молоко майже щодня? Або навіть ні: ми навіть можемо не підозрювати, ЩО відбувається з нашим організмом після склянки молока. Чи справді, наприклад, модне мигдальне молоко – це класно? Будемо розбиратися з дієтологом Оленою Черніковою.

Реклама
Фото: Олена Чернікова, дієтолог

І почнемо з того, чому одні можуть пити молоко хоч щодня, а інші навіть в каву не можуть його додавати. Тому що – фу.

Вся справа в нашому організмі. А саме в його здатності виробляти лактазу. Лактаза – це такий фермент, який допомагає нам, без наслідків, засвоювати лактозу (молочний цукор) в дорослому віці. Таких людей на планеті 30%. У інших, які не входять до цих 30%, лактаза практично не виробляється після 2-3 років життя. А потім цей фермент в принципі зникає. Звідси – алергії, здуття живота, нудота тощо.

Тепер по порядку: пройдемося по всьому молоку, представленому на нашому ринку.

Реклама

Молоко коров'яче. Перше після материнського

Ну, після материнського мало хто пам'ятає, скільки йому давали молока в день, правда? Але вже з часів школи з усіх боків сурмили, що в молоці багато кальцію, вітаміну В12 і йоду... (Як шкода тих, хто в юному віці був змушений пити або робити вигляд, що п'є кип'ячене молоко на перервах. Я одна з них.)

Ні, з стосовно корисності все вірно. Але тільки в ранньому дитинстві, після 30 років кількість молока потрібно скорочувати, а ось після 50 років жирне молоко взагалі не бажано. Це важливо пам'ятати. Чому? Підніміться трохи вище і знову прочитайте про лактазу.

Що робити, якщо дуже хочеться і вік дозволяє

Реклама

Головне – не захоплюватися. Це золоте правило. Кілька разів на тиждень. За можливості купувати перевірене, фермерське. І якщо ви перейшли на таке молоко, то спочатку розбавляйте його невеликою кількістю води. Причина – фермерське жирніше магазинного. І ще невідомо, як зреагує ваш організм. Зазвичай все відбувається так: різко виходить з ладу робота шлунка і кишечника.

Читайте також:

Молоко козяче. Для справжнього поціновувача

Для корисних перекусів підходять йогурти, кефір, але тільки не солодкі

І іронії в цих словах немає, тому що людей, які п'ють таке молоко, значно менше від тих, хто п'є коров'яче. У козячому більше заліза, вітаміну В12 і кобальту, необхідних для збільшення гемоглобіну в крові, і засвоюються вони значно краще. Для порівняння: заліза з козячого молока засвоюється 58%, а з коров'ячого – 10%. І взагалі, козяче швидше засвоюється. І якщо раптом ви захотіли перейти на таке молоко, то пам'ятайте про його дещо специфічний запах і присмак.

Молоко безлактозне. Тим, кому дуже хочеться, а не можна

При зниженій кислотності шлунку кальцій не засвоюється

Адже його можуть випити ті, у кого є непереносимість лактози. Як його роблять. Питне молоко переробляють, після чого лактоза в ньому розщеплюється і не викликає у вас відрази.

Насправді не всім варто переходити на безлактозне, адже воно не несе такої ж користі. Але і недооцінювати його не варто. Адже є ті, хто на генному рівні хоче випити молока, але організм не дозволяє. Все індивідуально.

Ну а тепер модна альтернатива – дізнаємося про рослинне молоко.

Молоко рослинне. Різноманітність є, а користь?

Рослинне молоко потрібно пити в помірних кількостях

Є. Користь є, насамперед в тому, що в такому молоці немає молочного цукру (лактози).

При покупці такого молока важливо звертати увагу на наступне:

  • По-перше, склад. В ідеалі – горіх, крупа, вода, консервант. Наприклад, масло. Читайте етикету – там не повинно бути написано більше 3-4 компонентів
  • По-друге, строк зберігання. Він повинен бути мінімальним

Тепер різноманітність

У соєвому молоці досить багато білка, але разом з цим воно вкрай алергенне. Мигдальне теж може викликати алергію, але в ньому багато вітамінів і мононенасичених жирів, вони нормалізують рівень глюкози. В рисовому найменша кількість алергенів, але воно досить нудотне, на любителя. Та й жирів з білками там майже немає. Оптимальний варіант – все-таки вівсяне. Цукор в ньому практично відсутній.

Мінус у рослинному молоці – це його вартість. Але можна приготувати вівсяне вдома. Замочіть по склянці вівсянки (пластівці) і гречки у трьох склянках води на ніч. Вранці подрібніть, процідіть і пийте. З рослинним молоком зручніше – ви можете самі вибирати оптимальні для себе пропорції інгредієнтів.

Отже, пити чи не пити молоко? І якщо пити, то яке і кому?

Дітям до року (коров'яче, козяче) – не давати. Від року до 3 років 200 мл в день. Старше 3 років – дві порції в день, не більше. Рослинне (вівсяне) можна давати з 2 років зовсім потроху.

Дорослим, якщо немає алергії на лактозу: козяче, коров'яче – пару раз на тиждень по 200 мл. Безлактозне можна щодня, але не бажано по 200 мл. Рослинне – якщо немає алергії, то можна щодня.

А тут читайте рецепти 3 домашніх молочних коктейлів і дізнайтеся, чи корисно пити каву з молоком.