Міфи і правда про продукти "для довгожителів"

21 вересня 2014, 08:00
Чай рятує від раку, а ось картопля некорисна

Що потрібно їсти, щоб прожити 100 років

Дуже часто можна почути про те, що той чи інший продукт здатний продовжити наше життя або зробити нас красивіше. Разом з тренером-дієтологом Альоною Поповою і кардіологом, к.м.н. Оленою Нестеренко ми розібралися, що з цих тверджень правда, а що – міф.

МАЛИНА

Реклама

Існує думка, що рослинний пігмент антоциан, що міститься в малині, підтримує вироблення інсуліну і контролює рівень цукру в крові, тим самим захищаючи від діабету. Але фахівці заявляють, що це не так. В малині дійсно міститься антоциан, але він же є майже в будь-якому рослинному продукті. Крім того, малина містить глюкозу, фруктозу і пентозу, які, навпаки, є дестабілізаторами цукру в крові. Акуратніше з ягодою потрібно бути людям із зайвою вагою, алергікам, діабетикам, хворим на подагру і сечокам'яну хворобою.

ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ

Реклама

Регулярне вживання зеленого (або білого) чаю насправді значно знижує ризик розвитку раку кишечника. Пояснюється цей ефект тим, що напій збагачений антиоксидантами: вони пригнічують розвиток ракових клітин і захищають організм від накопичення вільних радикалів – молекул, що руйнують здорові клітини. У підсумку антиоксиданти уповільнюють процеси старіння, знижують ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи та онкологічних хвороб.

МОРКВА

Реклама

Вчені Національного інституту з досліджень ракових захворювань США виявили, що у людей, які споживають велику кількість каротину (пігмент, що міститься в моркві), в шість разів менше ймовірність розвитку раку шкіри. Каротин також сприяє виправленню дефектів шкіри, активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси, регулює вуглеводний обмін, стимулює імунітет, є антиоксидантом.

ЛОСОСЬ І ОЛИВКОВА ОЛІЯ

Споживання природних жирів з омега-3-поліненасиченими жирними кислотами підвищує рівень холестерину хорошого (який не відкладається на стінках судин, а допомагає в їх будівництві) і знижує рівень холестерину поганого (який працює навпаки). Виходить, любов до лосося і оливковій олії запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.

КРЕВЕТКИ

Існує думка, що вживання креветок робить кістки більш міцними і добре впливає на розвиток нових клітин. Пояснюється це нібито тим, що морепродукти багаті вітамінами В12 і D. Частково теорія правильна. Наприклад, вітамін D дійсно має величезне значення в формуванні кісткової тканини. А ось основна задача вітаміну В12 не в цьому, а в утворенні клітин крові та нервової системи. Крім того, в креветках цих вітамінів не особливо багато. Дійсно багаті вітамінами В12 і D жирні сорти риби (той же лосось), рибна ікра, морські водорості, дріжджовий хліб.

ЦІЛІСНІ ЗЕРНА

Жінки, які отримують не менше 30 г цільних зерен в день, в два рази менше схильні до утворення раку грудей, ніж інші. Але фахівці впевнені, що незбиране зерно не має якої-небудь цілеспрямованої протиракової дії: просто воно багате поживними речовинами, є джерелом вітамінів, клітковини і антиоксидантів, що зменшує ризик розвитку онкологічних захворювань в цілому.

КАРТОПЛЯ

Нерідко можна прочитати про те, що споживання картоплі знижує кров'яний тиск. Але це в корені неправильно. Сам по собі калій, який міститься в картоплі, звичайно корисний для системи кровообігу, але в цьому коренеплоді його небагато. До того ж, якщо споживати картоплю у великих кількостях, є реальний шанс сильно погладшати – а це для тиску небезпечно.

ТВЕРДИЙ СИР

Простори інтернету борознить інформація, що 10 г чеддера, гауди або моцарелли в день знижує рівень рН, що запобігає пошкодженню зубів. Однак фахівці в області здорового харчування з цим категорично не згодні. Магазинний сир – це часто суцільна хімія, яка є ще й джерелом кислого середовища, де розмножуються бактерії карієсу. Та й кальцій краще отримувати не з промислово виготовлених сирів, а з більш "чистих" продуктів – наприклад, з домашнього сиру.

ШПИНАТ І ЛАТУК

У Національному інституті здоров'я з'ясували: у тих, хто споживає лютеїн (він міститься в цієї зелені), на 43% менше ймовірність втратити зір через пошкодження сітківки. Шпинат і латук також багаті клітковиною і мають унікальний хімічний склад, який позитивно впливає не тільки на зір, але і на весь організм. На довершення до всього в цій зелені містяться і антиоксиданти.

ЯЛОВИЧИНА

Залізо, що міститься в м'ясі, стимулює оновлення та відновлення волосся. А яловичина в цій справі особливо цінний продукт, оскільки крім заліза багата цинком, який запобігає випадінню волосся. Яловичина містить і велику кількість інших мікроелементів, які позитивно впливають на структуру і стан волосся, а також на стан всього організму. Втім, цим цінна не тільки яловичина, але і будь-яке червоне м'ясо.

ГРЕЙПФРУТ

Вживання одного грейпфрута в день знижує ризик розвитку раку легенів на 50%. Пояснюється це тим, що в цитрусовом міститься велика кількість рослинного флавоноїду нарінгина (він і надає фрукту гіркий смак). Ця речовина допомагає знизити рівень ензимів (ферментів), що провокують розвиток ракових клітин. Однак грейпфрут прославився не тільки завдяки профілактиці онкологічних захворювань, він – антиоксидант широкого спектра дії.

КАВА

Крім того, що кава дає заряд бадьорості на цілих 90 хвилин, чашка ароматного напою вранці – джерело антиоксидантів, які запобігають розвитку хвороби Альцгеймера. Однак не перестарайтеся: користь принесуть 1-2 чашечки в день натуральної запарюваної кави.