Міжнародний день ескімо: історія улюбленого десерту

24 січня 2018, 09:00
День ескімо щорічно відзначають 24 січня

Ескімо придумали в Америці Фото: pixabay.com

Морозиво входило в список улюблених десертів людства ще з античних часів. Ласощі з замороженого фруктового соку готували для давньогрецьких імператорів і китайських мандаринів.

Довгі століття морозиво робили у великих формах, і лише потім ділили на порції. У кафе і ресторанах ці порції розкладалися в витончені вазочки, а вуличні виробники морозива продавали крижані ласощі, укладаючи їх в вафельні ріжки або між двох шарів вафель. Звичайно, кожен покупець мріяв, щоб його кулька морозива виявилася хоч трохи крупнішою, ніж у інших, але таке везіння було досить рідкісним. Трохи пізніше було винайдено порційне морозиво.

Реклама

У 1919 році американець Християн Нельсон винайшов брикет морозива в шоколадній глазурі. 24 січня 1922 року рецепт був запатентований. Так з'явилося ескімо. Цікаво, що це морозиво не мало головної ознаки сучасного ескімо – дерев'яної палички, за яку так зручно тримати ласощі. Цією особливістю морозиво обзавелося тільки через 12 років, в 1934 році. Авторство палички для ескімо приписують хлопчикові на ім'я Френк Епперсон, який випадково залишив в саду стакан лимонаду з паличкою для розмішування. До ранку лимонад замерз, і з'ясувалося, що його зручно їсти, тримаючи за паличку.

Багато дослідників відносяться до цієї історії скептично: історія з забутим морозної ночі на вулиці лимонадом дійсно виглядає неправдоподібно. Цікаво, що патент на паличку для морозива був виданий ще до винаходу ескімо в його класичному вигляді: спочатку так готували фруктове морозиво, і лише потім прийшла черга ескімо в шоколадній глазурі.

Історія "ескімоського пиріжка"

Реклама

Фото: pixabay.com

Існують різні думки щодо того, як було винайдено перше ескімо. Одна з них свідчить, що першовідкривачем ласощів був американець данського походження Крістіан Кент, власник фабрики з виробництва солодощів. Згідно з легендою, одного разу він випадково облив шоколадом брикет замороженого крему. Шоколад застиг, і ніжне морозиво виявилося укладено в шоколадну "упаковку". Морозиво в глазурі тануло не так швидко, як звичайне, і їсти його було набагато зручніше.

Зараз вже складно повірити, що подібне сталося випадково. Але вийшов таким чином десерт привів свого творця в захват. Почалося промислове виробництво вершкового морозива в глазурі з шоколаду. Крістіан Кент зі своїм партнером Расселом Стовером придумали новому десерту оригінальну назву – Ескімоський пиріжок ("Eskimo Pie"). Чудовий смак і вдала така назва забезпечили морозиву популярність. Перша велика партія такого морозива – 25 тисяч порцій – була випущена в 1920 році. Чому в результаті ескімо виявилося запатентовано зовсім іншою людиною, історія замовчує.

Реклама

Нарешті, є і третя версія винаходу ескімо. На цей раз винахідником називають француза, творця компанії "Gervais" Шарля Жерве. Він продавав вершкове морозиво на паличці в паризькому кінотеатрі, де в той час як раз показували фільм про ескімосів. В результаті відвідувачі кінотеатру прозвали новий сорт морозива "ескімо".

Складно сказати, яка з цих легенд найближча до істини. Але, так чи інакше, в двадцятих роках минулого століття світу був представлений новий сорт морозива, якому судилася величезна популярність.

Ескімо в Україні

З моменту винаходу ескімо ласуни були позбавлені важкого вибору між шоколадом і морозивом: тепер вони могли купити обидві ласощі разом. Крім того, ескімо виявилося дуже зручним для користувачів: морозиво в глазурі тануло повільно, а значить, його було зручніше їсти.

На території СРСР виробництво ескімо було розпочато в 1937 році за ініціативою Анастаса Мікояна, наркома харчової промисловості. Спочатку виробництво не було повністю автоматизовано, але з часом була запущена потужна лінія по виробництву глазурованого морозива циліндричної форми на паличці.

Дещо пізніше на зміну глазурованому циліндрику прийшла форма паралелепіпедів, а пізніше ескімо стали робити овальним. Змінювався і склад морозива – наприклад, у вісімдесятих роках минулого століття популярність отримало молочне ескімо – дещо менш калорійне, ніж вершкове морозиво і пломбір. Склад глазурі теж змінювався: на зміну натуральному шоколаду прийшли глазурі з рослинними жирами.

Ескімо своїми руками

Фото: pixabay.com

Зробити морозиво своїми руками порівняно нескладно, але приготування ескімо може викликати певні труднощі. Справа в тому, що в процесі заморожування суміш для морозива слід кілька разів збивати, а з порційних морозивом це навряд чи вийде. І все ж існує кілька спрощених рецептів ескімо для домашнього виготовлення.

Наприклад, таке морозиво готують з вершково-фруктового йогурту, який заморожують прямо в стаканчиках, попередньо встромивши в нього паличку. Коли морозиво застигне, його витягують з стаканчиків і занурюють в розтоплений шоколад – і смачне домашнє ескімо готове.

При бажанні можна використовувати замість йогурту збиті зі згущеним молоком вершки, які заливаються в пластикові формочки і заморожуються. Чим більш жирною буде суміш для морозива, тим смачнішим і ніжнішим вийде готове ескімо. І що не менш важливо, воно не буде містити ніяких консервантів та інших штучних добавок, якими з часом так багате промислове морозиво.

Нагадаємо, в Києві тепер готують морозиво з лосося, чорного хліба і конопель. А в Німеччині набирає популярність морозиво з буряка.

Дивіться відео, як вибрати якісне морозиво: