Медики попереджають про надзвичайну небезпеку гарячого чаю

11 лютого 2018, 09:05
Кожна кружка дуже гарячого чаю завдає шкоди здоров'ю людини

Занадто гарячий чай - небезпечний.

Вживання гарячого чаю може збільшити ризик раку стравоходу п'ятикратно, особливо якщо ви зловживаєте алкогольними напоями або сигаретами. Китайські дослідники з'ясували, що навіть якщо людина не доторкається до спиртного і тютюну, ризик раку все одно залишається підвищеним. Однак його точну величину необхідно встановити в ході нового дослідження. Тепер же спостереження показали, що нагрітий до температури 65С чай пов'язаний з п'ятикратним збільшенням ризику раку стравоходу серед людей, що зловживають алкогольними напоями і так званих "важких" курців.

Автори дослідження пояснюють цей зв'язок термальними ушкодженнями, що утворюються в ході проходження гарячої рідини через стравохід. Чай пошкоджує оболонку стравоходу, порушуючи її здатність виконувати роль бар'єра перед шкідливими токсинами, які містяться в алкоголі і тютюновому димі. Хоча результати цього дослідження звучать дуже тривожно, немає гострої необхідності категорично відмовлятися від вживання чаю. Більшість з нас п'ють чай, нагрітий до температури відчутно нижче 65С, а в цьому випадку ймовірність пошкодження стравоходу мінімальна.

Дослідження показали, що пухлини стравоходу частіше відзначаються у людей старше 60 і 70 років, при цьому чоловіки страждають частіше за жінок. На ранніх стадіях рак стравоходу зазвичай не викликає ніяких симптомів, але згодом з'являються проблеми з ковтанням, хронічне нетравлення або печія, втрата апетиту і незрозуміле схуднення, або біль у верхній частині живота, грудей або спині.

Нагадаємо, раніше ми говорили про
10 цікавих фактів про чай,

Також обговорювалось, як взяти з напою максимум користі

Реклама

А про те, як правильно вибрати натуральний чай, дивіться на відео нижче: