Медики назвали їжу для здоров'я серця

31 жовтня 2017, 16:35
Дослідження показало, що вживання цього продукту сприяє активації судинної системи

Макарони. Фото: pixabay.com

Автори дослідження, наукові співробітники Університету Пізи, годували лабораторних мишей макаронами з цільнозернового борошна перед тим, як викликати зупинку серця. Паралельно з ними тримали мишей з контрольної групи, в харчуванні яких теж були макарони, – але тільки з пшеничного борошна вищого гатунку, яких повно в будь-якому магазині.

За підсумками експерименту, гризуни, які їли макаронні вироби з ячменю, вижили після серцевого удару в більшій кількості і при цьому отримали менше пошкоджень міокарда. Вчені висловилися про те, що виживаність цих тварин була обумовлена більш активним утворенням "природних обхідних шляхів" у вигляді судинних відгалужень. Такі "відростки" судин забезпечують приплив або відтік крові в кровоносній стовбурі при тромбозах, емболіях і здавлення судин.

Реклама

"Вперше ми отримали дані про те, що подібна діяльність кровоносної системи підтримується їжею, в даному випадку – пастою з бета-глюканом ячменю. Наскільки нам відомо, це перше дослідження, яке показує, що стійке дієтичне споживання пасти, збагаченої бета-глюканом, безпечно збільшує коронарні колатералі (гілки кровоносних судин) і знижує смертність", – прокоментували свою знахідку автори.

Нагадаємо, названа найкорисніша їжа для здоров'я серця.