Медики довели корисність хліба для серця

25 квітня 2015, 05:31
Іспанські вчені рекомендують вживати хліб в помірній кількості щодня

Фото: соцмережі

Хліб часто критикується як джерело вуглеводів і крохмалю, які сприяють набору ваги, – в результаті багато людей відмовляються від його вживання заради стрункої фігури. Проте дослідники з Барселони закликають не викреслювати хліб з щоденного раціону: за словами вчених, його помірне споживання йде на користь судин і серця.

Два-три шматка хліба в день захищають від розвитку серцево-судинних захворювань. Такої думки дотримуються фахівців з Університету Барселони, які пропонують обов'язково включати хліб в повсякденне меню.

Реклама

Вчені встановили, що вживання хліба сприяє балансу холестерину в організмі, при якому спостерігається оптимальне співвідношення "хорошого" і "поганого" холестерину в крові.

Думка іспанських медиків базується на результатах дослідження за участю 275 добровольців похилого віку з групи підвищеного ризику по серцево-судинним захворюванням. Вивчення їхнього способу життя і харчування в сукупності з обстеженням організму показали, що любителі хліба менш схильні порушень у функціях серцево-судинної системи. Зокрема, люди, які щодня їли хліб, житній, або пшеничний, мали більш благополучний ліпідний профіль (співвідношення холестерину), а також більш низький рівень інсуліну в порівнянні з тими, хто відмовлявся від хліба або їв його зрідка.

Автори дослідження підкреслюють: хліб корисний для здоров'я і не є безпосередньою причиною зайвої ваги. Для того, щоб залишатися струнким, потрібно лише дотримуватися помірності і віддавати перевагу цільнозерновим сортам хліба, переконані експерти. При цьому вони пояснюють: присутність насіння соняшнику і кунжуту в хлібі не роблять його автоматично цільнозерновим. Хліб, який потрапляє під це визначення, повинен випікатися з борошна, змеленого з цілісного неочищеного зерна.