Мед і фруктовий сік можуть бути небезпечними для здоров'я – вчені

24 січня 2017, 14:40
Фруктоза збільшує ризик набору ваги, судинних захворювань і пошкодження печінки

Фото: pixabay.com

Мед, фруктовий сік, а також кукурудзяний сироп можуть бути шкідливі для здоров'я, якщо зловживати цими продуктами. Інформація, що міститься в них фруктоза збільшує ризик набору ваги, судинних захворювань і пошкодження печінки сильніше, ніж глюкоза, пише MedDaily.ru.

Вчені перевірили ефект, який надають ці два типи цукру на метаболізм і судини, в експерименті на лабораторних щурах.

Реклама

Протягом восьми тижнів тваринам давали разом з їжею розчин глюкози (продукту розщеплення вуглеводів) або фруктози, яка міститься у фруктах і фруктових соках. Контрольна група щурів отримувала звичайну питну воду.

Як показали подальші спостереження, обидві групи щурів, які отримували підсолоджені розчини, споживали більше калорій в порівнянні з контрольною групою.

При цьому тільки у представників "фруктозно" групи спостерігалося значне збільшення маси тіла. Крім того, у них відзначалося підвищення рівня тригліцеридів, ваги печінки, а також зменшення спалювання жиру в печінці (це є фактором ризику жирового гепатозу печінки). Також у них погано розслаблялася аорта, що може впливати на кров'яний тиск.

Реклама

Раніше вчені встановили, кому треба пити буряковий сік.