Манго: користь і шкода для здоров'я

31 січня 2020, 15:40
Помаранчева м'якоть манго багата кальцієм, фосфором, міддю, цинком

Манго корисне для здоров'я

У багатьох країнах світу манго називають "королем фруктів" . У нього яскравий смак, що легко запам'ятовується – одним манго нагадує персик з присмаком дині, іншим суміш абрикоса і ананаса, комусь ввижається полуниця.

Дивіться відео, як виростити екзотичні фрукти:

Реклама

Манго родом з Індії і Південно-Східної Азії і вирощується вже понад 4000 років. Існують сотні видів манго, кожен з яких має унікальний смак, форму, розмір і колір.

Читайте також:

Реклама

Цей фрукт не тільки смачний, але і дуже корисний для здоров'я. Плід манго містить білки, вуглеводи, клітковину, вітаміни А і В, велику кількість бетакаротина, органічні кислоти, калій, кальцій, магній, цинк.

Користь манго для здоров'я

Манго містить антиоксиданти

  • Манго багате на антиоксиданти, які захищають організм від передчасного старіння і розвитку раку;
  • Плід є хорошим джерелом фолієвої кислоти, кількох вітамінів групи В, а також вітамінів А, С, К і Е, які допомагають підвищити імунітет;
  • Манго містить магній, калій і антиоксидант мангіферин, які підтримують здоров'я серця;
  • Фрукт включає ферменти, воду, харчові волокна та інші сполуки, які допомагають налагодити травлення;
  • Манго містить лютеїн, зеаксантин і вітамін А, які підтримують здоров'я очей;
  • Плід включає вітамін С, який надає шкірі еластичність і запобігає в'ялості та появі зморшок. Вітамін А надає волоссю здоровий блиск;
  • Поліфеноли допомагають боротися з окислювальним стресом, який пов'язують з раком товстої кишки, легенів, простати, молочної залози і кісток.

Калорійність манго і скільки можна їсти в день

Манго містить багато цукру

Реклама

Манго містить більше цукру, ніж багато інших фруктів. Насолоджуйтесь фруктом в помірних кількостях, обмежуючи його до двох чашок (330 г) в день. Калорійність манго – 60 ккал на 100 г.

Шкода манго для здоров'я

Манго краще не зловживати

Утримайтеся від манго при травних розладах і діареї (проносний ефект плода посилить проблеми), захворюваннях підшлункової залози (панкреатит), гострому запаленні шлунка (гастрит) або печінки (гепатиті).

Майте на увазі: манго не можна поєднувати з алкоголем, і взагалі, якщо їсти його в великих кількостях – розлад шлунка гарантовано.

Як зробити смузі з манго

Смузі з манго

Час приготування:

  • 10 хвилин

Інгредієнти:

  • 1-2 солодких і стиглих манго
  • 1-2 – 3-4 склянки йогурту
  • Щіпка кардамону
  • 1 чайна ложка меду
  • Трохи рожевої води за смаком (спочатку додайте кілька крапель – вона дуже концентрована)

додатково:

  • 1/2 – 3/4 склянки рідини на ваш вибір – молока, йогурту кокосової води і т. п.
  • Щіпка кокосової стружки – для подачі

Спосіб приготування:

  1. Очистити манго від шкірки, видалити кісточку і нарізати м'якоть.
  2. Помістити манго, йогурт, кардамон, мед (якщо використовуєте) і рожеву воду в блендер.
  3. Збити до отримання однорідної маси.
  4. Розбавити смузі до бажаної консистенції.
  5. Посипати манговий напій кокосовою стружкою і відразу ж подавати.

Нагадаємо, раніше ми ділилися рецептом мангового кексу . "Сьогодні" також писали, як зробити курячі шашлички з манго.