Мандарини: користь, шкода і секрети вибору

30 листопада 2020, 11:30
Цитрусові – смачне джерело вітамінів

Головний фрукт зими і зимових свят, один з найулюбленіших джерел вітаміну С – мандарин. З'їсти їх можна багато, тим паче коли вдалося купити вдалі, тобто солодкі та соковиті. Але навіть з таким корисним фруктом треба бути обережним – ми ж точно не знаємо, скільки саме на день їх потрібно і чи можна особисто нам.

Читайте також:

Реклама

Про це й поговоримо. Дієтолог Альона Чернікова допоможе розібратися.

Фото: Альона Чернікова, дієтолог

Почнемо з найголовнішого – з вибору мандаринів. Адже якщо вони сухуваті, або, що ще гірше, дуже кислі, то гроші витрачені марно. А нам же треба і задоволення отримати, і вітамінами організм наситити. Тому важливо знати...

Як вибрати солодкі мандарини

Реклама
  • Якщо мандарин блищить – він свіжий.
  • Фрукт має бути середніх розмірів. У великих багато білих прожилок, а в маленьких – кісточок.
  • Коли вибираєте, то нюхайте мандарини. Часто їх натирають олією для товарного вигляду.
  • Якщо шкірка матова – плід зірвали ще зелений, і "доходив" він на складі.
  • Мандарини, що дозрівали на дереві, важчі. Тому можна взяти два однакові фрукти й порівняти.
  • Якщо плід липкий, це може означати, що його обробляли хімікатами.
  • Якщо мандарин соковитий на вигляд, але після натискання на шкірці довго лишається вм'ятина – він перемерзлий. Перемерзлий цитрус втрачає майже всі корисні властивості.
  • Обов'язково мийте мандарини перед тим, як їх чистити.

Правильні мандарини вибрали, тепер їхній склад

Мандарини багаті на аскорбінову кислоту / Фото: Unsplash

  • Калорійність – 53 ккал на 100 г.
  • Вітаміни: С, B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6 і B9.
  • Мінеральні речовини: кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь, марганець, селен.

Розумна порція мандаринів – 3 штуки за раз. Хочеться більше? Краще почекати декілька годин.

Реклама

Чим корисні мандарини для здоров'я

  • Мають потужну протизапальну дію.
  • Допомагають засвоювати залізо з їжі.
  • Знижують рівень холестерину.
  • Покращують травлення, полегшують роботу кишечника.
  • Очищають організм від токсинів.
  • Знижують занепокоєння, стрес і навіть допомагають боротися з депресією.
  • Мандарини мають тонізувальні властивості й допомагають зміцнити імунітет.
  • Корисна не тільки м'якоть, а й шкірка, в ній міститься багато антиоксидантів.
  • Вітамін B12, який є в мандаринах, зменшує випадіння волосся.

    Мандарини: кому треба бути з ними обережним

    Мандарини спричиняють алергію / Фото: Unsplash

    • Тим, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Кислота – через високий рівень її вмісту – сильно подразнює шлунок та кишечник.
    • Тим, у кого є схильність до алергічних реакцій.
    • Дітям давати потроху і тільки після їди.

    А тут знайдете ТОП-10 продуктів, які знижують рівень поганого холестерину в крові.