Любителі стейків частіше вмирають від раку і діабету – вчені

3 червня 2017, 03:03
Ризик передчасної смерті можуть збільшувати деякі компоненти червоного м'яса, вважають дослідники

Фото: pixabay.com

Американські вчені на чолі з Арашем Етемадом прийшли до висновку, що любителі червоного м'яса частіше вмирають від раку, діабету, серцево-судинних захворювань.

Вони проаналізували дані більш ніж про півмільйона дорослих у віці від 50 років до 71 року, з'ясувавши, як часто вони вживали червоне м'ясо – йшлося про свинину, яловичину і баранину.

Вчені не тільки вивчили раціон учасників експерименту, а й спостерігали за їх здоров'ям протягом 16 років.

Вони виявили залежність між кількістю червоного м'яса, яке регулярно з'їдається, і передчасної смерті від раку, хвороб серця, інсульту, респіраторних захворювань, діабету, хвороби Альцгеймера, захворювань нирок, хронічної хвороби печінки та інших причин.

Любителі червоного м'яса передчасно помирали від більшості цих причин на чверть частіше, ніж ті, хто не зловживав стейками і бургерами.

Мінімальним ризик передчасної смерті виявився для тих, хто віддавав перевагу рибі, курці і індичці.

Дослідники припускають, що ризик передчасної смерті можуть збільшувати деякі компоненти червоного м'яса, серед яких нітрати і гемове залізо.

Раніше американські вчені з Університету Пердью прийшли до висновку, що помірне
споживання червоного м'яса не впливає на короткострокові фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, такі як тиск і рівень холестерину в крові.