Лимонний пиріг з меренгою: рецепт з фільму "Тост"

31 серпня 2018, 15:03
Готуємо тарт з лимонною начинкою і збитими білками

Лимонна меренга Фото: freepic.diller / Freepik

Та сама пухка лимонна меренга з фільму "Тост" з Хеленою Бонем Картер в головній ролі. Сонячний, дуже красивий, неймовірно гармонійний за смаком лимонний пиріг.

Лимонний тарт з меренгою

Реклама

Складові:

Для тіста:

  • борошно – 225 г
  • сіль – 1/2 ч. л.
  • цукор – 2 ст. л.
  • вершкове масло – 155 г
  • холодна вода – 5 ст. л.

Для курда:

Реклама
  • лимон – 3 шт. (125 мл лимонного соку + цедра одного лимона)
  • молоко – 400 мл
  • картопляний крохмаль – 3 ст. л.
  • цукор – 250 г
  • яєчний жовток – 4 шт.
  • вершкове масло – 80 г

Для меренги:

  • яєчний білок – 4 шт.
  • цукор – 200 г
  • вода – 4 ст.л.

Рецепт приготування:

  1. Готуємо тісто. Масло кімнатної температури збиваємо з цукром, додаємо жовтки і продовжуємо збивати. Додаємо борошно і замішуємо тісто руками. Додаємо 5 ст. л. холодної води.
  2. Тісто має стати еластичним, однорідним, легко скочуватися в кулю. У роз'ємну форму для випічки укладаємо тісто і розрівнюємо по всій формі рівним шаром, робимо високі бортики.
  3. Стежимо, щоб не було розривів і дірочок в тесті. Ставимо в холодильник на півгодини. Діставши з холодильника гарненько придавлюємо, щоб ніде не залишилося повітряних "кишень". Наколюємо виделкою по всій площі і ставимо в духовку на 20 хвилин при 180 градусах. Дістаємо з духовки і даємо охолонути.
  4. Готуємо курд. Натираємо цедру одного лимона. З трьох лимонів вичавлюємо сік (щоб вийшло 125 мл) і проціджуємо. Виливаємо в сотейник молоко, додаємо цукор, доводимо до кипіння. Жовтки розтираємо з крохмалем і вливаємо в них кипляче молоко, безперервно помішуючи. Повертаємо на вогонь. Постійно помішуємо і готуємо до загустіння. Додаємо цедру, лимонний сік і вершкове масло. Безперервно помішуємо на повільному вогні хвилини 2-3, щоб вийшла однорідна густа маса. Знімаємо з вогню і даємо охолонути.
  5. Готуємо меренгу. До яєчних білків додаємо 4 столові ложки води (по ложці на один білок) і засипаємо цукор. Миску з білками ставимо над каструлею з киплячою водою і постійно збиваємо міксером спочатку на низькій швидкості (близько 4 хвилин), потім на високій (ще близько 4 хвилин). За цей час суміш з рідкої стане досить щільною, збільшиться в об'ємі і побіліє. Миску знімаємо з водяної бані і продовжуємо збивати на високій швидкості ще 4-5 хвилин, поки суміш не охолоне. На цьому етапі меренга стане повітряною, пластичною та її можна буде зберігати в холодильнику кілька годин (до того, як вона застигне).
  6. Зібрати пиріг. Виливаємо курд на тісто, зверху прикрашаємо меренгою. Якщо немає кондитерського мішка, використовуйте пакет з відрізаним краєм, або просто викладіть зверху ложкою "шапку". Ставимо пиріг в духовку на 10 хвилин при 150 градусах, щоб меренга зверху злегка зарум'янилася.

Порада: не відходьте від духовки в цей час, момент між "меренга зарум'янилася" і "меренга згоріла" дуже короткий. Бажано, щоб після випічки лимонний пиріг з меренгою ніч постояв у холодильнику, інакше курд розтікатиметься.

Реклама

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" ділився найкращими рецептами яблучної шарлотки. Ми також розповідали, як приготувати пісний яблучний пиріг від Марти Стюарт. Також ми писали, як спекти мигдальне печиво.

Дивіться відео, як приготувати тістечка з лимонно-апельсиновою начинкою: