Лікування з акцентом: як рятуються від застуди в різних країнах світу

13 листопада 2016, 05:00
В Ізраїлі – інжир, в Польщі – тепле пиво

Рецепти з усього світу.

Рятуватися від застуди чаєм з медом , імбирем і лимоном – справа хороша . Але не єдино можливе ! Щоб поповнити ваш список домашніх методів лікування , ми запитали у жителів різних країн , як у них прийнято позбавлятися від цього непорозуміння . Природно , від необхідності звернутися до лікаря ці способи вас не позбавлять – а заодно запитайте у фахівця , чи підходить вам обрана порада.

ІЗРАЇЛЬ: МОЛОКО З ІНЖИРОМ

Реклама

Українці, які живуть в Ізраїлі, до питання домашнього лікування підходять з фантазією і поєднують при цьому дивні на перший погляд речі. Так, Юлія Остапенко, бухгалтер з Бат-Яма, радить при застуді приймати молоко з сушеним інжиром. "У каструльку, куди налито 300 мл молока, кладуть митий інжир (пару штучок, розрізаних на шматочки), доводять до кипіння, дають хвилинку покипіти, потім знімають з вогню, загортають, дають охолонути до теплого стану і п'ють. Інжир при цьому розминають або виймають", – уточнює вона. Фрілансер Тетяна Некроєнко з міста Петах-Тіква, в свою чергу, готує чай зі свіжого листя гуави. "Якщо пити його 2-3 рази в день, простуду як рукою знімає за дві доби", – стверджує вона. А найсмачніший рецепт порадила Катерина Брагілевская з Лода: "Ізраїльтяни при застуді дуже люблять пити чай з шматочками імбиру, корицею, куркумою і гвоздикою. Або ж купують всі ці інгредієнти у вигляді готової суміші прянощів під назвою "Хаваядж для кави". Втім, додають її не тільки до кави, а й в нагріте вино – виходить щось на кшталт лікувального глінтвейну".

ІНДІЯ: ЧАЙ З БАЗИЛІКОМ І ПЕРЦЕМ

Викладач з Делі Гиріш Мунжал розповів " Сегодня" , що в Індії , як і всюди , під час застуди намагаються побільше лежати . А щоб не лежати без діла , індійці п'ють зелений або чорний чай , куди додають імбир , кардамон , чорний перець і листя базиліка . " П'ють його скільки хочеться , без обмежень – якщо почати використовувати його при перших ознаках застуди , то вже на наступний день про неї можна забути " , – запевняє Гиріш .

Реклама

ІТАЛІЯ: ПОБІЛЬШЕ ФРУКТІВ

Взагалі італійці не люблять лікуватися вдома – вони, трохи що, одразу біжать до лікаря. "А ті, в свою чергу, дуже люблять виписувати антибіотики з приводу, – розповідає домогосподарка з Риму Оксана Топольська. – Я цього не розумію: чи не перебір чи лікувати несерйозні хвороби важкою артилерією? Себе і свою сім'ю я в сезон застуд лечу сама. По-перше, ми намагаємося їсти багато фруктів кожен день, щоб підживити організм вітамінами. По-друге, п'ємо якомога більше чистої води – саме воду, а не чай або сік. Третій спосіб – вичавити сік лимона разом з м'якоттю, додати мед і тобто цю суміш по 2-3 чайні ложки кілька разів на день. Також двічі на добу, вранці і ввечері, роблю інгаляції з ефірною олією евкаліпта".

ПОЛЬЩА: КРУПНИК І СІК ЦИБУЛІ

Реклама

Багато рецептів з сусідньої країни вдалося дізнатися завдяки колишній киянці, а нині мешканці Кракова Олені Бондаренко – фахівцю в сфері туризму. "Рецептів від застуди в Польщі багато, причому багато хто з них пов'язані з алкоголем, – посміхається Олена. – Два найпопулярніших – чай по-гуральськи (чорний або зелений чай з лимоном, куди додано 40 г чистого спирту або самогону) та крупник – лікер зі спирту, меду і спецій (кориці, ванілі, гвоздики, імбиру і мускатного горіха). Цей напій додають в чай по кілька крапель кілька разів на день – він відмінно прогріває і вбиває хвороба в зародку. Ще в Польщі при застуді дуже люблять малиновий сік – додають його в чай або підігріте пиво. Це, до речі, моя улюблена засіб – діє швидко і м'яко". Втім, чимало в цій країні і рецептів для тих, хто алкоголь не любить. "Популярна тут така суміш, як молоко з часником і медом: на склянку гарячого молока – 1 подрібнений зубчик часнику і 1 ч. л. меду, пити таке найкраще на ніч. Інший "ароматний" спосіб – вичавити сік з цибулини, засипати його цукром і поставити на ніч у тепле місце. Вранці з'їсти дві ложки маси – застуда відступає майже відразу".

ДУМКА ЛІКАРЯ

Ігор Кудієнко, терапевт:

" Рада їсти якомога більше фруктів під час застуди хороший своєю універсальністю : по-перше , вітаміни , по-друге , клітковина , яка всмоктує і виводить токсини . Але не варто з ними переборщувати , щоб не зірвати підшлункову . Два яблука і один апельсин – цілком достатньо в день .

В описаних методах часто фігурує імбир – дійсно прекрасний засіб при застуді. Завдяки ефірним оліям в складі він має бактерицидні властивості, а через свою гостроти пряність має місцеву зігріваючу дію. Приблизно ті ж властивості у куркуми і кардамону – неспроста адже вони відносяться до сімейства імбирних. Корицю в чай або каву можна додавати більше заради смаку, хоча і в ній є ефірні масла, що поліпшують обмін речовин, а це ніколи не буде зайвим. Ефірні олії базиліка мають відхаркувальну і бактерицидну дію, а в чорному перці, як не дивно, багато вітаміну С. Як і в малиновому соку, до речі, який до того ж вважається відмінним потогінним.

З приводу чаю з гуава можу сказати , що під час хвороби в принципі потрібно багато теплого пиття . І заварювати листя гуави для цього – ідея непогана . Адже в них містяться фітонциди – біоактивні речовини , що пригнічують розвиток хвороботворних бактерій .

Суміш молока з часником і медом – дійсно ефективний метод . Адже в часнику є ті самі фітонциди , а поєднання меду і молока дає в сумі відхаркувальний засіб . Молоко ж з провареним в ньому інжиром перетворюється в натуральні потогінні ліки .

У цибулі властивості ті ж , що і у часнику , а приймати його сік з цукром просто не так огидно , як без нього . Також фітонцидами багато ефірне масло евкаліпта , так що інгаляції з ним теж повинні допомогти .

Всі домашні методи , що включають в себе алкоголь , переслідують одну мету – гарненько прогріти організм зсередини і активувати роботу імунної системи . Але з цим треба бути дуже обережним : якщо ви паралельно п'єте жарознижувальне і антибіотики , печінка вам за це спасибі точно не скаже " .