Підступне шампанське: ТОП-5 міфів про ігристий напій

21 лютого 2017, 01:25
Не варто недооцінювати шампанське, зараховуючи його до слабоалкогольних напоїв

Фото: kostrulka.com

З цим королівським напоєм з мільярдом бульбашок і неповторним смаком пов'язано безліч міфів. Однак далеко не всі про них вірні, пишит neboley.com.ua.

Міф 1: У шампанському майже немає алкоголю

Реклама

Багато хто думає, що шампанське – це слабоалкогольний напій, в якому дуже мало градусів. Насправді це не так. Досить згадати іншу назву шампанського – ігристе вино. А будь-яке вино, як відомо, дає виражений п'янкий ефект. У шампанського він ще більш помітний за рахунок вмісту вуглекислого газу. Його бульбашки сприяють всмоктуванню алкоголю.
Ось чому улюблений новорічний напій досить швидко вдаряє в голову. Стає весело, легко і вільно. Але це тільки після перших двох, максимум – трьох келихів. Потім йдуть важчі стадії сп'яніння. Тому не варто недооцінювати шампанське, зараховуючи його до слабоалкогольних напоїв.

Міф 2: Шампанське не дає похмілля

Один з найважчих похмільних синдромів дає саме шампанське. В цьому відношенні воно обганяє більшість міцних напоїв. Виною тому служить ігристість вина – простіше кажучи, великий вміст вуглекислого газу. Цим і пояснюється один цікавий факт.

Реклама

Люди, які люблять шампанське, яке "видохлося" , п'яніють повільніше, та й відчувають себе краще, ніж ті, хто слідує канонам пиття. За ним ігристе вино треба пити відразу ж після того, як осяде піна. Адже основні смакові властивості шампанського обумовлені саме його "грою". Але якраз вона і додає шампанському негативні якості. Одна з них – це здатність викликати важке похмілля.

Міф 3: Шампанське – безпечний напій

"Гра" шампанського обумовлює інша його негативна властивість. Йдеться про дратівний вплив на травний тракт. Бульбашки газу сприяють підвищенню кислотності, тому пити шампанське на голодний шлунок небажано. У цьому випадку поява неприємних відчуттів під ложечкою просто гарантовано.

Реклама

Через стимуляції шлункової секреції шампанське не рекомендується при гастритах і виразковій хворобі. Можна сказати більше – більшість захворювань шлунково-кишкового тракту є протипоказаннями до вживання ігристого вина. Хронічні холецистити, панкреатити та коліти – все це ті хвороби, при яких шампанське пити не варто.

Можна, звичайно, зробити кілька ковтків ігристого вина, відзначаючи якусь подію, наприклад, зустріч Нового року. Це данина традиції, яку ніхто не захоче порушити. Однак цими кількома ковтками потрібно і обмежитися. В іншому випадку майбутній рік може розпочатися з загострення гастриту або будь-якого іншого захворювання.

Міф 4: Шампанське – некалорійний напій

Так думають майже всі. Мало того, зустрічаються навіть дієти на основі шампанського. Одна з них передбачає споживання свіжих фруктів, які треба запивати ігристим вином. Така дієта не витримує ніякої критики.

Справа в тому, що будь-який алкогольний напій шкідливий для фігури, тому що спирт – це один з найбільш енергетично насичених продуктів. Ігристе вино – не виняток. Найбільш калорійними вважаються солодкі і напівсолодкі різновиди напою. Напівсухе шампанське і брют менш шкідливі для фігури – проте і вони не безпечні.

Міф 5: Шампанське корисне для серця

Це твердження частково відноситься до будь-якого алкоголю. Він перешкоджає "заростанню" судин і підвищенню артеріального тиску. Таку ж дію має і шампанське. Але все-таки червоне вино набагато корисніше.