Кориця і касія: яка пряність корисніше і як їх відрізнити

26 березня 2020, 13:18
Дізнайтеся, в чому відмінність між корицею і касією

Палички касії доволі грубі

Кориця – дуже популярна спеція. Вона не тільки ароматна, але і корисна для здоров'я. Кориця недорога і широко доступна в більшості супермаркетів. Але багато хто не здогадуються, що насправді є два основних типи цієї спеції.

Читайте також:

Реклама

Обидва вони корисні, але один тип містить токсин, який шкідливий, якщо ви вживаєте його занадто багато. У цій статті ми пояснимо різницю між цейлонської корицею і касією.

Кориця: користь і шкода для здоров'я

Кориця допомагає прискорити метаболізм

Кориця – це пряність, яку роблять з внутрішньої кори дерева кориці. Смужки кори сушать до тих пір, поки вони не згорнуться в рулони, відомі як палички кориці. Потім їх можуть подрібнити в порошок або перетворити в екстракт.

Реклама

Унікальні властивості цієї пряності обумовлені її ефірними маслами і сполуками, зокрема, ціннамальдегідом. Це з'єднання надає кориці смак і аромат, а також робить цю пряність корисною для здоров'я людини.

Дивіться відео, як прянощі впливають на здоров'я:

Реклама

Кориця нормалізує тиск, розширює судини, тонізує. Крім того, вона сприяє концентрації уваги.

Завдяки вмісту дубильних речовин, залізу, калію, фосфору і цинку в складі, пряність допомагає виробляти антитіла до більшості сезонних вірусних захворювань. Ще в давні часи саме корицею лікували кашель, тонзиліт і нежить.

Кориця прискорює обмін речовин і покращує роботу кишечника. Всі ці фактори роблять пряність відмінним помічником в боротьбі із зайвою вагою.

Касія: користь і шкода для здоров'я

Касія в великих кількостях небезпечна

Касія родом з Південного Китаю, тому її часто називають китайською корицею. Вона має темно-коричневий колір з червонуватим відтінком. На відміну від цейлонської кориці, палички касії товщі і грубіше.

Касія вважається пряністю більш низької якості, тому вона дуже дешева. Майже вся кориця, яку можна знайти в супермаркетах, є різновидом касії.

Касія издавно використовується в кулінарії і в традиційній китайській медицині. Приблизно 95% її масел – ціннамальдегід, який дає кассії дуже сильний, пряний аромат.

У різних концентраціях і складах касію застосовують для боротьби з шлунково-кишковими захворюваннями, хворобами бактеріального характеру, недугами нирок і для розрідження крові. Також порошок з кори рослини використовують в косметичних цілях і в складі антисептичних, антибактеріальних, протизапальних мазей.

При цьому варто пам'ятати, що касія містить багато кумарину, який може бути токсичним у великих кількостях. Тому набагато безпечніше купувати цейлонську корицю.

Як відрізнити корицю від кассії

Палички касії доволі грубі

  • Зверніть увагу на упаковку. Якщо виробник чесний, то на упаковці зі справжньою корицею буде написано -Cinnamomum zeylonicum, на упаковці з касією – Cinnamomum aromaticum.
  • Палички цейлонської кориці на зрізі нагадують собою рулон папірусу з безліччю завитків. У кассії часто завитків немає зовсім, а палички майже розкручені або закручені лише з одного кінця. Крім цього, справжня кориця крихка і світла, а каси – жорстка і темна.
  • Візьміть чайну ложку. На неї насипте трохи порошку кориці. На корицю капніть звичайний йод. Якщо він забарвить порошок в синьо-чорний колір, то це – касія. Якщо забарвлення буде синім, але не настільки темним, то це – справжня кориця.
  • Зваріть каву з корицею, по осадку на дні відразу побачите: якщо гуща буде крохмалоподібна – це касія. Якщо кориця на дні розтікається разом з кавовою гущею – це справжня цейлонська. У воді вона добре розмішується і не утворює слизу, як це буває з касією.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим корисний для здоров'я імбир .