Кінзою називають стебла та листя, а пряністю - насіння коріандру
Жодна страва не обходиться без ароматних спецій . Серед популярних прянощів і коріандр, який має ще одну назву – кінза. Крім кулінарії, коріандр використовують в косметичної й парфумерній галузях. Наприклад, з ефірних масел варять мило.
Листя кінзи допоможе навіть ліквідувати наслідки похмілля. А якщо пожувати насіння, неприємний запах зникне. Коріандр найчастіше використовують у східній кухні, а також в народній медицині. Багато хто вважає, що він може очищати кишечник від шкідливих бактерій.
Кінза також полегшує депресивні стани, заспокоює нервову систему і працює як болезаспокійливий засіб. А щоб вилікувати прояви алергії і зняти свербіж або вивести токсини з організму, варто приготувати чай з коріандру.
Але слід пам'ятати про дозування і не вдаватися до самолікування. Скоротити вживання кінзи слід людям, що перенесли інсульт або інфаркт міокарда, а також вагітним і жінкам, що годуюють. Навіть приймаючи такий корисний продукт, як кінза, краще порадитися з лікарем.
Як приготувати східний салат табуле з кінзою
Час приготування:
- 30 хвилин
калорійність:
- 122 ккал на 100 г
Складові:
- Крупа кускус – 0,5 склянки
- Вода – 2/3 склянки
- Огірок – 1 шт.
- Помідор – 1 шт.
- Болгарський перець, червоний, зелений і жовтий – по 0,5 шт.
- Свіжі трави: петрушка, кінза, базилік, кріп, м'ята – по 5 г
- Часник – 2-3 зубчики
- Лимон – 0,5 шт.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Заливаємо кускус гарячою водою і залишаємо запарюватися на 5 хвилин. Або ж заливаємо крупу водою і готуємо на сковороді протягом 5 хвилин, помішуючи. До каші для кольору можна додати куркуму.
- Зелень нарізаємо дуже дрібно, додаємо до неї сік з половинки лимона і оливкову олію, видавлюємо часник, солимо – виходить заправка для салату.
- Овочі нарізаємо дуже дрібно, додаємо до них готовий кускус, перемішуємо, поливаємо заправкою, ще раз перемішуємо, прикрашаємо гілочкою петрушки. Подаємо салат холодним.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати картопляний салат з кінзою . "Сьогодні" також ділилися рецептом долми з коріандром .