У помідорів теж є протипоказання. Фото: polza-vred.su
Що б не говорили італійці , найсмачніші помідори на світі у нас, в Україні. Але і їх потрібно не просто любити, але й їсти з обережністю .
У розпал літа радує , що можна їсти багато салатів , і користь помідорів незаперечна. У них дуже багато вітамінів (A, B2, B6 , PP, E, рідкісний вітамін К) і корисних для здорового організму кислот ( винна, яблучна і лимонна ) . Але все ж шкоду цей прекрасний овоч теж може завдати , причому, чималу. Є досить велика категорія тих, кому не можна помідори, і тих (а таких – більшість) , хто їсть їх неправильно , завдаючи цим шкоди організму.
1. Алергія
З помідорами ( як і з іншими яскравими плодами ) потрібно бути обережним алергікам . Деяким взагалі заборонені томати.
2. Жовчокам'яна хвороба
Органічні кислоти беруть участь у процесах травлення, активізують роботу шлунка, підшлункової залози , посилюють моторну функцію кишечника. Але при наявності жовчнокам'яної хвороби їх їсти не можна – ситуація може тільки погіршитися. Помідри викликають дуже сильний жовчогінний ефект.
3. Захворювання нирок
Якщо у вас проблеми з сечостатевою системою , то багато помідорів їсти не можна. Щавлева кислота погано впливає на водно-сольовий обмін . Варені і консервовані помідори призводять до зростання каменів у нирках , якщо є така небезпека .
4. Захворювання суглобів
Через ту ж щавлеву кислоту помідори викликають сильні болі в суглобах. так що при проблемах з опорно -руховим апаратом їх їсти теж не можна.
5. Куріння
Деякі дослідники вважають , що помідори збільшують нікотинову залежність .
6. Панкреатит
При панкреатиті заборонені зелені або недостиглі помідори.
7. Хвороби ШКТ
При виразці шлунка і гастриті з підвищеною кислотністю не можна захоплюватися помідорами. У період загострення потрібно повністю виключити з меню.
8. Гіпертонія
Людям з гіпертонією і іншими захворюваннями серцево-судинної системи також не рекомендуються консервовані помідори в солоному і маринованому вигляді .
Як їсти помідори , щоб не нашкодити собі?
Звичайно, ми звикли до яєчні з помідорами, любимо додавати помідори до м'яса і риби . Іноді таке дозволяти собі можна . Але не регулярно!
Помідори не рекомендують поєднувати з хлібом , м'ясом , яйцями і рибою тим, хто перебуває на дієті і строго стежить за своїм харчуванням. Перерва між прийомом помідорів і хліба повинен бути в кілька годин. Запивати їжу томатним соком теж недобре . Це окремий прийом їжі . Після їжі повинно пройти 30 хвилин.