Компонент червоного вина уповільнює старіння мозку – вчені

13 березня 2017, 03:00
В ході дослідження фахівці з'ясували, що в шкірці червоного винограду міститься корисна речовина, яке володіє кардіопротекторними властивостями

Фото: AFP

Вчені з Політехнічного університету Вірджинії (США) виявили, що ресвератрол – сполука, що міститься в шкірці червоного винограду і червоному вині, захищає нейрони мозку від старіння.

Про корисні властивості цього з'єднання відомо вже близько 20 років. Експерименти на мишах показали, що він має протипухлинні, протизапальні і кардіопротекторні властивості. Тепер же з'ясувалося, що він корисний і для мозку. Зокрема, ресвератрол захищає від негативних наслідків старіння синапси – з'єднання між нейронами.

Вчені вивчали дворічних мишей (для гризунів такий вік вважається поважним), яким протягом року регулярно давали ресвератрол. Особлива увага при цьому приділялася синапсах, що відповідає за нервово-м'язові з'єднання. Ці синапси мають важливе значення, оскільки передають рухові команди. Як виявилося, речовина чинила на організм мишей приблизно такий же вплив, як оптимальна дієта і фізичні вправи.

Разом з тим один з авторів дослідження – Грегоріо Вальдес – підкреслює, що вживання червоного вина не дасть організму людини тих переваг, тому налягати на спиртне не варто.

Раніше канадські
 лікарі повідомили про рідкісний випадок мозкової активності у померлої людини. З моменту зупинки серця фахівці реєстрували тривалі дельта – хвилі , які зазвичай виникають при глибокому сні .