Кава захистить печінку від цирозу – вчені

5 лютого 2016, 06:00
Дві додаткові чашки напою знизять ризик захворювання

Фото: fedpost.ru

Вчені виявили зв'язок між регулярним споживанням кави і зниженим ризиком цирозу печінки. Як показало нове дослідження, дві додаткових чашки цього напою в день можуть майже вдвічі скоротити ризик смерті від цієї недуги, пише Medical News Today.

Співробітники Університету Саутгемптона в Великобританії проаналізували дані дев'яти досліджень, в яких загалом брали участь близько півмільйона чоловіків і жінок з шести країн.

Реклама

В результаті вони виявили, що збільшення споживання кави, можливо, істотно скорочує вірогідність цирозу печінки. Так, за їхніми даними, дві додаткові чашки кавового напою в день виявилися пов'язані з 44-відсотковим зниженням ризику розвитку цирозу і майже 50-відсотковим скороченням ризику смерті від цього захворювання.

Відзначається, що крім кофеїну в каві міститься безліч біологічно активних компонентів, в тому числі антиоксидантні і протизапальні "агенти", такі як хлорогенова кислота, кафестол і кавеол, які можуть захищати від фіброзу печінки.

До того ж до прямого біохімічного ефекту кава, можливо, надає непряму захисну дію. Так, раніше дослідження показали, що речовини, що містяться в каві, блокують віруси гепатиту B і C.

Реклама

Цироз – важке захворювання печінки, яке супроводжується необоротним заміщенням паренхіматозної тканини печінки фіброзною сполучною тканиною. Хвороба частіше розвивається при тривалій інтоксикації алкоголем і на тлі вірусних гепатитів B, С і D. Вона може призводити до печінкової недостатності та раку.