Кава продовжує життя – вчені

18 листопада 2015, 04:16
Дві-три чашки напою на день знижують ризик смерті

Вчені довели, що кава в помірних дозах корисна. Фото: coffeet.ru

Дослідження, проведене вченими Гарвардського університету, показало, що у людей, які випивають близько 3-5 чашок кави на день, може бути знижений ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань, неврологічних захворювань, діабету 2 типу та суїцидів. Причому не важливо, кофеїнізований напій чи ні, користь все одно є, пише Eurekalert.

"Біологічно активні сполуки, що містяться в каві, знижують інсулінорезистентність і рівень постійних запальних процесів. Мабуть, цим можна пояснити деякі з наших висновків. Тим не менш, необхідні подальші дослідження, щоб вивчити біологічні механізми, які стоять за цими ефектами", – прокоментував головний автор дослідження Мін Дін.

Реклама

Висновки були зроблені на основі вивчення даних про здоров'я учасників трьох великих досліджень: більше 167000 жінок і понад 40 000 чоловіків. Рівень споживання кави оцінювався за допомогою опитувальників кожні чотири роки впродовж приблизно 30 років. За цей період з різних причин померло більше 19000 жінок і понад 12 000 чоловіків.

В цілому помірне споживання кави виявилося пов'язано зі зниженим ризиком смерті від серцево-судинних недуг, діабету, неврологічних захворювань (таких, як хвороба Паркінсона) і суїциду. Винятком були онкологічні захворювання (зв'язку не знайдено). При аналізі даних враховувалися такі чинники, як куріння, Індекс маси тіла, рівень фізичної активності і споживання алкоголю, а також фактори, пов'язані з харчуванням.

Раніше вчені довели, що кофеїн, що входить до складу кави, чаю та какао, здатний стримувати розвиток комплексів надлишково фосфорильованих тау-білків, наявність яких – ознака хвороби Альцгеймера.