Кава по-чемпіонськи: рецепт від переможців світових і українських змагань

10 квітня 2017, 05:10
Профі додають в каву женьшень, какао і лукум

Фото: pixabay.com

Днями в Києві пройшов Kyiv Coffee Festival 3.0, який об'єднав тисячі кавоманів, обсмажувальників кави, представників кав'ярень, професійних бариста і сертифікованих суддів.  Ми побували на заході, і нам вдалося дізнатися секрети смачної кави в джезві від чемпіона світу з її приготування, а також отримати ексклюзивний рецепт від чемпіонки України.

ПОРАДИ ВІД НАЙКРАЩОГО КАВОВАРА У СВІТІ

Ставрос Лампрінідіс в цьому році на українському чемпіонаті був головним суддею.  У 2014 році він здобув перемогу в Світовому чемпіонаті із заварювання кави в джезві в рамках World of Coffee.  Тоді він переміг з рецептом кави, яку приготував на воді, настояній на пелюстках троянд, з додаванням лукума.  Точні пропорції він тримає в секреті, але ось порадами, як варити каву в турці, щоб близькі вас називали кавовим чемпіоном, він з "Сегодня" все-таки поділився.

ВОДА.  Вона повинна бути м'якою, з мінімальною мінералізацією.

КАВА.  Тільки свіжообсмажена, а на дотик – як пил.  Ставрос п'є виключно Speciality Coffee з Ефіопії і Панами (вона складається тільки з добірних сортів зерен арабіки, які вирощені на висоті більш ніж 1000 м).

ДЖЕЗВА.  Дуже важливий матеріал, з якого вона виготовлена.  Для Ставроса ідеальна турка з міді з товщиною стінок ≈ 1,5 мм.  Цей метал має високу теплопровідність, добре і швидко прогрівається по всій площі.  Оскільки окис міді розчиняється в воді і може зіпсувати не тільки смак кави, але і являє собою загрозу для здоров'я, внутрішність джезви повинна бути покрита тонким шаром харчового олова.  І, звичайно, важливий розмір джезви.  Найкращою є та, яка розрахована на одну чашку кави: в маленькій джезві кава виходить найбільш ароматною і максимально смачною.  Ставрос радить використовувати 7 г меленої кави на 60 мл води кімнатної температури.

Реклама

Суддя і переможниця. Ставрос разом з чемпіонкою України


КАВА "СМАК ПЕРЕМОГИ"

В цьому році чемпіонкою України з приготування кави в джезві стала Анна Подоляк з Києва.  Тепер дівчині належить захищати честь України на світовому кавовому чемпіонаті в Будапешті з 13 по 15 червня.  Вона поділилася з нами рецептом кави, який приніс їй перемогу.

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • Кава 9 г
  • Какао 3 г
  • Вода 80 мл
  • Женьшень улун 5 г
  • Квітки османтусу 1 г
  • Сушена квітка кави 1 г
  • Нектар з кульбаб 3 г

Приготування (10 хвилин):

Зваріть каву в джезві з додаванням мелених какао бобів.  Заваріть чай на основі женьшеню улун, квіток османтусу і сушену квітку кави.  І каву, і чай охолодіть.  На дно келиха налийте нектар з кульбаб.  Додайте чай, потім каву, попередньо відфільтровану через аеропресс.

Реклама

Ганна Подоляк з призом