Кислота для вундеркінда: як Омега-3 впливає на дитячий організм

4 червня 2017, 15:00
Потрібна для імунітету і якісної роботи мозку, а для засвоєння необхідні прогулянки

Омега-3 покращує пам'ять дитини

Про користь кислот , об'єднаних назвою в одну речовину – омега – 3 – чули всі . Особливо вона потрібна дітям – вона допомагає знизити гіперактивність дитини і засвоїти нові знання . Як і коли потрібно додавати в її раціон , нам розповіли експерти .

НАШ ЕКСПЕРТ:

Реклама
  • Людмила Денисенко, незалежний дієтолог, член Європейської асоціації з вивчення ожиріння

БЕЗ СОНЦЯ — НІЯК

Справа в тому, що найбільш повноцінно омега-3 засвоюється в тандемі з вітаміном Д, посилюючи корисні властивості кислоти. А він на 90% синтезується людським організмом під впливом ультрафіолетових променів. Тому проведення часу на відкритому повітрі в режимі дитини будь-якого віку має бути щоденним. Хоча б по годині, а краще – 2-3. І із зрозумілих причин не старайтеся з сонцезахисними кремами для дитини – краще, щоб уникнути опіків і перегріву гуляйте з дітьми до 11:00 і / або після 17:00, а в проміжку – виключно в тіні дерев. Через листя ультрафіолет потрапляє так само, але не в такій агресивній кількості.

Краще джерело вітаміну Д – продукти тваринного походження . Вони містять одну з його форм – Д – 3 , яка краще засвоюється організмом . Саме цю форму виробляє наш організм .

Ще один бонус від вітаміну Д – краще засвоєння кальцію ( наприклад , з кисломолочних продуктів ) . А цей мінерал , як відомо , дуже важливий для формування здорових зубів і скелета дитини .

НЕОБХІДНА ЩЕ В УТРОБІ

Реклама

Кислота важлива навіть не з пелюшок , а з першого дня зачаття малюка ! Справа в тому , що поліненасичених жирних кислот омега – 3 бере участь у створенні клітин будь-якого нашого органу . Тому формування організму дитини в утробі в умовах дефіциту цієї речовини може призвести до того , що , ще не народившись , малюк буде мати зіпсоване здоров'я , навіть якщо в іншому жінка вела здоровий спосіб життя .

Найбільше нестача омега – 3 позначається на центральній нервовій системі і імунітеті дитини . Тому малюк , майбутня мама якого не мала в раціоні достатньої кількості зазначеної кислоти , потім може страждати гіперактивністю , невмінням концентруватися , мати підвищений рівень тривожності і схильність до депресивних станів , легко чіпляти інфекції , важко і довго виходити з будь-якої хвороби , бути схильним до діатезу і іншим формам алергії .

В РАЦІОНІ: ЩОДЕННО

Реклама
Хороша новина : навіть якщо дитина не мала достатньої кількості кислоти під час життя в утробі , спробувати виправити ситуацію можна зараз . Адже дозрівання його органів і систем ( зокрема , таких важливих , як головний мозок і імунна система ) триває і після народження малюка .

Тому в раціоні дитини продукти з омега – 3 кислоти повинні бути кожен день . Справа в тому , що поліненасичених жирних кислот , хоча і життєво важлива для здоров'я , людським організмом виробляється в недостатній кількості – всього 5 % від необхідної добової дози .

Зовсім крихіток забезпечити омега – 3 може знову – таки мама : якщо вона годує дитину грудним молоком , то продукти , що містять кислоту , повинні бути в її раціоні . Якщо малюк – на штучному годуванні , потрібно зупинити свій вибір на сумішах , збагачених цією кислотою .

МЕНЮ ДЛЯ ДІТЕЙ 3—8 РОКІВ

Для цього достатньо 1 ст . л . омега – 3 щодня ( продається в аптеках ) . Але якщо дитина від нього відмовляється , введіть в раціон , наприклад , один з нижченаведених наборів продуктів ( їх кількість для дітей 9-16 років варто збільшити вдвічі ) .

ВАРІАНТ 1. 50 г риби жирних сортів: оселедець, скумбрія, палтус або нототенія (якщо немає ваг – це приблизно розміром з півпачки носових серветок, і краще слабкого засолювання).

ВАРІАНТ 2. Один жовток (з курячого яйця пашот) + один волоський горіх (сирий, окремо від інших продуктів, крім фруктів. Скажімо, в якості полудня з яблуком) + 1 ст. л. нерафінованої олії (лляної, гарбузової або ріпакової, в сирому вигляді) – в салат або в кашу, але не гарячу.

ВАРІАНТ 3. Шматочок вершкового масла (з чверть сірникової коробки) + половина авокадо + 1 ч. л. червоної ікри (якщо немає в анамнезі алергії, і не тільки харчової) + 1 ч. л. лляного насіння (наприклад, в салат або готову кашу). Насіння містить ще й вітамін Е, який є антиоксидантом і захищає організм від окислених жирних кислот омега-3, якщо в такій некорисній формі вони потрапили в організм дитини.