Яку небезпеку несе губка для миття посуду: думка експертів

6 вересня 2017, 11:02
На 2,5 сантиметра кухонної губки припадає приблизно 10 мільйонів бактерій

Кухонна губка. Фото: pixabay.com

Губки для миття посуду – одні з найбрудніших речей в будинку. Як показав аналіз, губки брудніше в 200 тисяч разів порівняно з сидінням унітазу.
Експерти з питань гігієни рекомендують прати всі серветки, рушники та губки при температурі вище 60 градусів для дезінфекції. Деякі фахівці пропонують обробляти губки в мікрохвильовці, повідомляє med2.ru.

Альтернатива – антибактеріальні серветки і відповідні засоби для очищення робочих поверхонь. Але залишаються руки – основний шлях передачі небезпечних мікробів під час приготування їжі. Тому слід стежити за своїми рухами і в разі потреби мити руки з милом.

Реклама

На кожен квадратний дюйм (2,5 сантиметра) кухонної губки припадає приблизно 10 мільйонів бактерій. А на ганчірці – мільйон бактерій. За словами доктора Чарльза Герби, професора мікробіології Університету Арізони, туалет – одне з найчистіших місць, як би дивно це не звучало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Нерідко в будинку можна знайти кампілобактерії. Вони провокують параліч і активно розмножуються в кухонних губках. Патоген викликає синдром Гієна-Барре, що впливає на здатність до пересування людини.

Реклама

Аналіз 180 будинків Австралії, Канади, Німеччини, Індії, Малайзії, Саудівської Аравії, Південної Африки, США і Британії виявив: в 70% випадків ущільнювач у ванній кімнаті був небезпечним. Внутрішня частина холодильника стояла на другому місці – більш ніж 40% будинків не пройшли тести на бактерії і грибок.

Кухонні рушники не задовольнили перевірку в 36% випадків. Найчистіше місце – дитячий складаний стілець (провалили тести лише 6%).

До речі, найбрудніші холодильники в Саудівській Аравії (95% холодильників викликали питання щодо E.coli). А в Південній Африці найбільший рівень бактеріального зараження відзначався в ущільнювачі ванної (дві третини містили небезпечні рівні E.coli і 40% – грибка).