Яким повинен бути сніданок навесні: поради дієтологів і рецепти смачних страв

22 березня 2018, 09:12
Весняне меню для сил, бадьорості і схуднення

Яким повинен бути весняний сніданок Фото: pixabay.com

Не секрет, що навесні у багатьох занепад сил починається вже з самого ранку. Але роботу, справи, поїздки не скасувати через це. Тому давайте складемо оптимальне меню для сніданку – ситного, корисного і такого, що додає сили.

Фахівці-дієтологи вважають, що перший прийом їжі повинен давати організму необхідну енергію, вітаміни та мікроелементи, в яких він буде відчувати потребу в протягом дня. Повноцінний сніданок дозволить уникнути відчуття слабкості і додасть сили. До речі, за дослідженнями, люди, які відмовляються від сніданку або неправильно харчуються вранці, швидше втомлюються і стають неуважними. Особливо це відбивається на дітях: якщо дитина не поснідала, вже до третього уроку у неї різко падає уважність. У дорослих ранкове голодування підвищує ризик нещасних випадків керування транспортним засобом і знижує працездатність. Навесні ж ці показники зростають у кілька разів.

Реклама

Що їсти на сніданок навесні

Фото: pixabay.com

Реклама

Вибір продуктів грає для сніданку величезну роль. І найкраще – це повільні вуглеводи. Всі вуглеводи діляться на швидкі і повільні в залежності від швидкості підвищення рівня цукру в крові. Торти, солодкі сирки, цукерки та інші смачні і некорисні продукти – це швидкі вуглеводи, які дають відчуття ситості на невеликий час, а ось калорій і жирів містять величезну кількість. Тому звертаємо пильну увагу саме на повільні вуглеводи. Прекрасні ранкові джерела енергії – вівсянка і хліб з борошна грубого помелу. Звичайно ж, вівсянка повинна бути не з пакетика швидкого приготування, варити кашу краще на воді без додавання молока і масла.

Білки. Білок дає відчуття ситості на весь день. Його джерела – м'ясо, риба, яйця, молочні продукти, боби, квасоля, горіхи, насіння і гриби. Ненасичені жири засвоюються швидше, ніж насичені, і вважаються більш корисними. Джерела ненасичених жирів – авокадо, мигдаль, арахіс, соняшникова олія. А ось тваринні білки ми в цю пору року обмежимо, час розвантажувати організм.

Фрукти та овочі. У більшості фруктів вже не так багато вітамінів і поживних речовин, тому робимо ставку на сухофрукти. Особливо корисний інжир. Звичайно ж, повністю від фруктів і овочів не відмовляємося. Адже це клітковина, яка допомагає виводити з організму шлаки. І закуповуємо апельсини, грейпфрути та ківі, багаті вітаміном С (вітамін проти втоми та інфекцій). Свіжовіджатий сік повинен бути випитий практично відразу, так як вітамін С дуже швидко руйнується під променями ранкового сонця.

Реклама

Вибираючи між чаєм і кавою, зупиніть свій вибір на чаї. Теофілін, що міститься в чаї, нітрохи не гірше кофеїну простимулює роботу мозку. І ще зелений чай не впливає на колір обличчя.

Кілька ідей для весняного сніданку

Фото: pixabay.com

  • Вівсянка з журавлиною. Беремо журавлину, тиснемо її з цукром, засипаємо вівсяними пластівцями, додаємо родзинок і чорносливу і заливаємо окропом. Хвилин через десять, коли все настоїться, можна перемішати інгредієнти і приступати до поїдання каші.
  • Вівсяна каша з курагою і чорносливом. Замочити сухофрукти, дати їм настоятися. Заварити окропом вівсяні пластівці, додати сухофрукти, через 10-15 хвилин можна приступати до сніданку.
  • Інжир з рисом або пшенкой. Замочити інжир, відварити окремо рис або пшенку. Подрібнити сухофрукт і додати до звареної крупи.
  • Яблуко і корінь селери очистити і тонко нарізати. Сюди ж додати нарізаний болгарський перець і ананас, можна консервований. Перемішати, заправити йогуртом.
  • Салат з авокадо. Нарізати пару однойменних плодів, додати варене яйце і тертий сир, заправляти нічим не потрібно.
  • Корінь селери з кефіром. Подрібнюємо на тертці корінь селери, додаємо кефір 1%-ої жирності і трохи солі.
  • Стебла селери з гречкою і соєвим соусом. Відварити гречку, нарізати стебла селери, додати в кашу, заправити соєвим соусом.
  • Сир з родзинками і горіхами. Беремо сир низької жирності, додаємо родзинки та волоські горіхи.

Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" повідомляв, які фрукти корисні для схуднення. Також ми писали, які добавки допоможуть зробити вівсяну кашу не тільки смачною, але й корисною.

Дивіться відео, як вживати фрукти, щоб вони принесли користь організму: