Яких страшних хвороб можна уникнути, якщо ретельно мити руки

3 січня 2016, 02:22
Струшуйте залишки води і витирайте руки

Руки потрібно мити дуже ретельно. Фото: mirfactov.com

За статистикою , всього 20 % жінок і 7 % чоловіків ретельно миють руки після відвідування туалету . І лише кожен десятий миє руки , прийшовши з вулиці додому або в офіс.

Для того щоб бактерії потрапили в організм і спровокували розвиток якого-небудь захворювання , досить торкнутися руками рота або що-небудь з'їсти. Уяви, скільки мікробів ти можеш роздобути , якщо будеш нехтувати такою , здавалося б, дрібницею, як миття рук, пише toneto.net!

Реклама

Вірусний гепатит

Хвороба брудних рук – вірусні гепатити А і Е, які передаються фекально- оральним шляхом (якщо не мити руки після туалету, вживати в їжу немиті продукти). Вірус гепатиту з брудних рук потрапляє в кров і починає руйнувати клітини печінки . Лікування займає досить тривалий час : про повне одужання можна говорити лише через півроку – при ретельному дотриманні дієти і зміні способу життя . Гепатит не проходить безслідно : незважаючи на те , що печінка працює повноцінно, її зруйновані клітини не відновлюються, а кров того, хто перехворів гострим гепатитом ( хворобою Боткіна ) не можна використовувати для переливання. Профілактика вірусного гепатиту проста: достатньо ретельно мити руки і не їсти погано вимитих продуктів. Мити треба навіть те, що ти очищаєш від шкірки !

Харчові отруєння

Реклама

Серед літніх захворювань лідирують харчові отруєння . Брудні руки, погано вимиті овочі та фрукти , недотримання правил зберігання продуктів , куплена з рук їжа – все це призводить до отруєнь . Комфортним середовищем для розмноження мікробів є молочні і кисломолочні продукти, м'ясо і риба, салати з майонезом і сметаною.

Ентеротоксини – продукти життєдіяльності патогенних бактерій , що викликають отруєння. Багато з них гинуть при термічній обробці – наприклад, добре просмажене м'ясо втрачає більшість токсинів. Але якщо ти брала в руки сире м'ясо , на якому розмножилися бактерії, а потім, не вимивши руки , вирішила пообідати, токсини потрапляють на готову їжу , далі – в шлунково-кишковий тракт , викликаючи отруєння. Проблема посилюється тим, що ентеротоксини не руйнуються травним трактом і легко проникають у слизову . Тому надзвичайно важливо мити руки з милом як до приготування їжі, так і в процесі : після кожного контакту з продуктами харчування.

Ентерит

Реклама

Хвороба розвивається внаслідок попадання в кров самої бактерії , а не продуктів її життєдіяльності. Ентерит може викликати практично будь-яка бактерія . Найчастіше це відбувається парентеральним шляхом – через травний тракт. Симптоми ті ж, що і при харчовому отруєнні , але якщо при отруєнні їжею проходить всі досить швидко і самопочуття погіршується максимум через 2 години , то при ентериті хвороба може розвинутися через добу і пізніше, до того ж протікає набагато важче. Бактерії можуть передаватися і побутовим шляхом , наприклад, через поручні в транспорті або при рукостисканні . Миття рук і продуктів перед вживанням їх у їжу значно зменшує ризик як підхопити , так і передати найбільш небезпечні бактерії .

Респіраторні інфекції

Як не дивно, регулярне миття рук – одна з основних рекомендацій лікарів щодо запобігання вірусних захворювань , переважна більшість яких передається повітряно -крапельним шляхом. Але якщо вірус потрапив в організм не через дихальні шляхи, а був проковтнутий разом зі слиною, він також може викликати хворобу – так званий шлунковий грип . Проявляється такий грип як звичайний, але обов'язково присутні симптоми розлади шлунково- кишкового тракту ( нудота , здуття живота , іноді блювота ) .

Віру с, що потрапив на шкіру, може стати причиною хвороби , тому його необхідно усунути – за допомогою води і мила. Мило позбавить тебе від вірусів грипу та парагрипу, які перебувають у так званій ліпідній ( жировій) капсулі: лужне середовище просто розчинить цю оболонку і знищить їх. Саме тому для дотримання гігієни недостатньо ополіскування рук під проточною водою.

Інфекції жаркої пори

Дизентерія , що викликається бактеріями з роду шигелл , – одна з найпоширеніших літніх інфекцій. Найбільш часто дизентерію хворіють діти (60-80 % всіх випадків) . Передається дизентерійна паличка через забруднені овочі та фрукти , заражені молоко і молочні продукти , брудні іграшки, посуд, а також при безпосередньому контакті з хворим.

Дизентерія – дуже серйозна хвороба . Для неї характерні болісні симптоми: найсильніша діарея, часто з кров'ю, гострі болі в животі, нудота і блювота, лихоманка. Великою помилкою , особливо у випадку з маленькими дітьми, є самостійне лікування дизентерії в домашніх умовах. Інфекція призводить до гострого ураження всього організму , швидко викликає зневоднення . При симптомах хвороби потрібно терміново викликати швидку і при необхідності лягати в стаціонар. Попередити дизентерію можна , ретельно дотримуючись гігієни . Привчай до цього дітей !

Хвороби тварин

Багато небезпечні захворювання можуть передаватися від тварин до людей. У цю категорію входять і такі страшні хвороби , як атипова пневмонія і пташиний грип . Але куди більш поширені захворювання , провоковані паразитами або глистами. Наприклад , що передається від собак солітер – один з найважчих недуг. Яйця солітера , що знаходяться у фекаліях собак, дуже заразні . Яйце , потрапляючи в організм людини , проникає в кровотік. Солітер може оселитися в будь-якому важливому органі , наприклад, в печінці, мозку або легенів, де формує кісту , яка може досягати до 20 см в діаметрі. Інші хвороби , які можна " дістати " від тварин – це стрічкові і круглі глисти , лямблії , токсоплазмоз та ін . Для вагітних жінок особливо небезпечний токсоплазмоз, основними переносниками якого є кішки і голуби – він викликає відхилення у розвитку плоду . Обмеження контакту з тваринами і ретельне миття рук значно знижують ризик зараження .

Як правильно мити руки

Завжди використовуй проточну воду , навіть якщо ти не впевнена в її чистоті. Температура води не має значення – головне, щоб її потік змивав із рук бактерії і не дозволяв тобі повторно з ними контактувати. Тому миття рук в тазику з водою не підходить.

Добре намилюй кисті рук аж до зап'ясть (не менше 20 секунд). Особливу увагу приділяй брудним нігтям .

Струшуй залишки води і ретельно витирай руки. Якщо ти використовуєш чистий рушник або паперову серветку, щоб ретельно витерти руки , тобі необхідно близько 20 секунд, а якщо ти користуєшся сушаркою – як мінімум 40 секунд.