Які знамениті страви з'явилися на світ завдяки помилці

24 лютого 2018, 19:51
Деякі зі страв виявилися настільки вдалими, що їх слава набагато пережила славу кухарів, які їх придумали

Так-так, і Цезар туди ж

Багато знаменитих страви були винайдені помилково або завдяки тому, що кухарям довелося проявляти максимум винахідливості, щоб виплутатися з непростої ситуації. Деякі з них виявилися настільки вдалими, що їх слава набагато пережила славу кухарів, які їх придумали.

САЛАТ ЦЕЗАР"
Салат "Цезар" сьогодні можна знайти в меню будь-якого ресторану. Рецепт цієї страви вже багато років залишається незмінним, хоча кожен шеф вносить свої корективи в список інгредієнтів. Сьогодні "Цезар" користується великою популярністю. Назва страви не має нічого спільного з великим римським полководцем, а своєю назвою блюдо зобов'язане кухареві і власнику мексиканського ресторану Цезарю Кардіні.

У 1920-х роках в США діяв сухий закон, тому заможні американці відправлялися на свята в Мексику. У День незалежності, в 1923 році, в ресторан Кардини завітали гості зі Штатів. Через проблеми з продовольством годувати їх було майже нічим, традиційної індички для американського свята також не знайшлося. Кардіні знайшов вихід із ситуації: він просто змішав все, що знайшов на своїй кухні. Так і з'явився салат "Цезар", який дуже сподобався американцям.

ТОРТ "КИЇВСЬКИЙ"
Зараз це один з найпопулярніших тортів і своєрідний символ української столиці. А ось для творців десерту він мало не став повним провалом. У 1956 році на київській фабриці імені Карла Маркса працівники кухні забули покласти в холодильник підготовлений для випічки яєчний білок. Для крему такий продукт вже не годився, тому меткі кухарі вирішили зробити з нього коржі і просочили їх масляним кремом, замаскувавши нетипову "крихкість" виробу. Так з'явився знаменитий торт, рецепт якого згодом удосконалювався.

КОТЛЕТИ "ПОЖАРСЬКІ"
Назва цієї страви, що з'явився на початку XIX століття, пов'язана з власником корчми і готелі в Торжку Євдокимом Пожарським. Спочатку котлети готувалися з телятини, а остаточно рецепт був доопрацьований в 1830-1840-х роках при Дарії Пожарській, яка успадкувала трактир після смерті батька. За однією з версій, рецептом цих котлет з господарями трактиру поділився заїжджий француз, якому нема чим було оплатити своє проживання в готелі.

Після смерті Дар'ї бізнес сім'ї занепав, але "пожарські" котлети стали традиційною стравою російської кухні, широко відомою в Європі.

БЕФСТРОГАНОВ
У XIX столітті в Одесі заможні городяни нерідко влаштовували благодійні обіди для малозабезпечених громадян. Одним з найбільш щедрих одеських філантропів був граф Олександр Строганов – бойовий генерал і член Державної думи. На своїх обідах він зазвичай пригощав гостей м'ясом, яке люди з невеликим достатком їли рідко. Для зручності м'ясо нарізали на невеликі шматочки – так його було легше розкладати на тарілки. Доживши до похилого віку, граф Строганов позбувся майже всіх зубів і міг прожувати тільки м'яку їжу. Кухар графа Андре Дюпон придумав рецепт, за яким нарізане дрібною соломкою м'ясо довго тушкувалось в сметані. Після цього блюдо, назване на честь графа, стали подавати і відвідувачам "відкритого столу".

Нагадаємо, раніше ми розповідали
, як приготувати кордон блю за класичним рецептом

Також обговорювали, що приготувати на вечерю: рецепт супу з сирними кульками

Реклама

Про те, як створити вишукану страву зі звичайних продуктів, дивіться на відео нижче: